Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Рибнікова

«Я пригнулась і читала молитву, але яку - не можу згадати й досі»

переглядів: 104

Марія двічі в житті зустрічала війну, і двічі під час обстрілів Бог рятував їй життя

У 2014 році мені було 15 років. Я закінчила 10 клас, всі думки були про випускний та університет, в який планувала вступати. Але цього всього не сталось, бо почалась війна.

«Я пригнулась і читала молитву, але яку - не можу згадати й досі»

Я залишилась з мамою, щоб закінчити свою школу - для мене це було дуже важливо. Ми вчились у школі під постійними обстрілами. Часто уроки переривались, і ми йшли у підвал. Після нового року обстріли стали нестерпними. Снаряд прилетів поряд з нашим домом, повилітали вікна. Ми вирішили виїхати. 

О п'ятій ранку сіли в автобус, а нам сказали, що трасу обстрілюють, і ми будемо їхати замінованими полями. 

Нас попередили, що вчора по цій дорозі розстріляли автобус – в ньому ніхто не вижив. Це був єдиний шанс виїхати, то ми наважились.

Все, що ми могли зробити, якщо б почався обстріл, це пригнутись та закрити голову руками. Дякувати Богові, до міста Дружківка ми доїхали цілими.

А 24 лютого 2022 - знову ці звуки, знову війна. Спочатку ми вирішили нікуди не їхати, бо в Україні безпечного місця немає.

До 24 лютого я проводила дитячі свята. Мій керівник виїхав зі своїми дітьми одразу, але весь бізнес залишився в Дружківці. Костюми, апаратуру, реквізит – все це потрібно було евакуювати. Я вирішила допомогти - зібрала все у вантажівку і поїхала на вокзал до Краматорська.

8 квітня ми з водієм сиділи в машині на пероні й чекали на потяг. Раптом - обстріл. З машини я побачила паркан, під який можна було вибігти й лягти, але водій мене зупинив, і через мить під цей паркан впав снаряд. Ми розуміли: якщо снаряд попаде в машину, у нас не буде шансів вижити.

Я пригнулась і читала молитву, але яку - не можу згадати й досі. Знову Бог мене врятував - я жива.

Ми виїхали до Німеччини, але через три місяці я повернулась в Україну до Києва. І зараз знов проводжу дитячі свята разом із керівником з Дружківки і з реквізитом, за який я могла втратити життя. Ось так я люблю свою справу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Горлівка 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни Біженці
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій