Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Миколаївна Петрів

«Я півтора місяці не бачила хліба, жила впроголодь»

переглядів: 65

Ганна Миколаївна втратила житло в перший місяць війни. Вона змогла забрати деякі речі з квартири, а от продукти – ні, бо кухня була розбита вщент

Мені 71 рік. Я жила в Маріуполі. Працювала заступником директора з виховної роботи в металургійному училищі. 24 лютого минулого року у нашому навчальному закладі мав відбутися захід для випускників. Я не мала звички зранку дивитися телевізор. Зібралася й пішла на роботу. Неподалік від училища мене наздогнала колега й сказала, що почалася війна. Того ранку учнів розпустили по домівках. Співробітникам роздали трудові книжки й також відпустили додому. 

Згодом зникли світло, вода, газ і зв’язок. Потім почалася така стрілянина, що навіть неможливо було вийти з будинку. А 26 березня росіяни розбили будинок, у якому я жила. Згодом – знесли його. Я залишилася без квартири. Навчальний заклад, у якому я пропрацювала половину свого життя, теж зрівняли із землею. 

Доводилося під обстрілами далеко ходити по воду. Я півтора місяці не бачила хліба. Жила впроголодь. Після удару по будинку й пожежі, яка сталася в ньому, я таки піднялася у квартиру й винесла дещо з одягу, але не продукти, бо кухня була розбита. 

Протягом трьох місяців у Маріуполі померли мій чоловік та батько невістки. Це трагедія. Їх не вбили, але причина їхньої смерті – війна.

Я бачила могили. Труп – тільки раз: на вулиці лежав молодий хлопець із рюкзаком. Сусіди розповіли, що він вийшов по щось – і його вбило осколком. 

Найприємнішим моментом був той, коли я дізналася, що син, невістка і внуки живі. Я зайшла в їхню квартиру. Вона була пошкоджена, але не критично. Було надзвичайно приємно, коли відчинилися двері – і я побачила своїх рідних. Ми понад місяць не знали нічого одне про одного. Вони думали, що я загинула, бо знали, що мій будинок згорів. 

Мій онук – студент Приазовського державного університету. Були чутки, що заклад виїхав у Дніпро. Я відразу вирішила, що я виїду з онуком, щоб він продовжив навчання. Але він дуже переживав з цього приводу. І я довго тягнула, бо не хотіла їхати через росію. Однак, довелося.

Ми добралися на автобусі до Таганрога. Одна дівчина дала номер телефону волонтерки з Мінська. Попередила, що їй не треба телефонувати – тільки писати. Ми списувалися три дні. У Таганрозі на нас ніби й не тиснули, але щодня питали, коли й куди ми поїдемо. Згодом волонтерка повідомила, де буде автобус. Ми їхали тридцять годин. Водії попередили, щоб на кордоні у жодному разі не казали, що їдемо в Європу або Україну. Я сказала, що їду з онуком в Білорусь шукати прихистку. Усе пройшло добре. Ми приїхали в Мінськ, потім – у Брест. Там пройшли через кордон, через нашу митницю, і приїхали в Івано-Франківськ, де живе моя сестра і звідки я родом. Зараз онук навчається.

Я  дуже хочу, щоб війна закінчилася цього літа. Хочеться, щоб з’єдналася сім’я. Я не проти жити в іншому місті, але хочу, щоб Маріуполь був українським.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій