Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Джаміль

"Я не знаю, як далі житиму тут з маленькою дитиною"

переглядів: 55

Люди в розпачі бігають по намету та намагаються врятувати свої речі від вогню. Такі кадри поширилися по телеграм-групах українських переселенців у Німеччині. 12 березня 2024 на території табору для біженців, який розташований на місці колишнього аеропорту «Тегель» у Берліні, сталася масштабна пожежа. Для її ліквідації було задіяно близько ста співробітників пожежної служби. Вогонь знищив намет площею у майже тисячу квадратних метрів, де жило 380 людей. Більшість із них – українці. Сотні людей довелося евакуювати, обійшлося без постраждалих. Люди втратили документи та особисті речі.

Проєкт «Ти як?» від Радіо Свобода поспілкувався із українськими біженцями, які живуть у центрі для біженців Берлін-Тегель, та дізнався, де живуть зараз постраждалі, яку допомогу їм надають та що відомо про причини пожежі. 

Джаміль із Києва разом із двома дітьми живуть у Німеччині з початку повномасштабного вторгнення. Майже рік вона мешкає в одному з наметів в таборі для біженців «Тегель». Жінка розповідає, що у наметі був тільки один вогнегасник, а евакуювати людей допомагали охоронці.

Я не знаю, як далі житиму тут з маленькою дитиною

Наслідки пожежі у таборі для біженців

«Пожежа почалася всередині, охоронці побачили дим й допомогли евакуюватися іншим людям. Багато мешканців намету якраз були на мовних курсах і коли вони повернулися в «Тегель», то від їхніх речей вже нічого не залишилося. Все згоріло», – розповідає жінка.

"Минулого року, коли я заїжджала, було електричне замикання й ледь не зайнявся наш намет", - біженка Джаміль.

Вона розповідає, що це вже не перше займання у таборі: «Я не відчуваю себе тут в безпеці. Минулого року, коли я заїжджала, то було електричне замикання й ледь не зайнявся наш намет. Вночі нас розбудили і сказали швидко збиратися, бо якщо буде пожежа, аби ми були в безпеці. Але тоді все обійшлося».

Джаміль розповідає, що умови проживання в таборі дуже важкі. Кожен намет поділений перегородками на сектори, у яких проживає 14 людей. Тут базове триразове харчування та відсутність приватності. Адміністрація табору обіцяла знайти для сім'ї української біженки житло, але досі немає жодного результату.

«Тут дуже важко жити, я вагітна і у мене двоє дітей. Соцслужби кажуть чекати на нове житло, але його мали дати ще шість місяців тому, а вже пройшов цілий рік. Тут немає власного місця, ми з дітьми живемо з чужими людьми в перегородці. У кожного є тільки своє ліжко і все, більше ніяких речей чи особистого простору. Нас годують напівфабрикатами – це консервована їжа, яку важко постійно їсти», – ділиться киянка.

Я не знаю, як далі житиму тут з маленькою дитиною

Крім важких умов проживання, Джаміль також хвилюється про подальше безпечне проживання в таборі для біженців: «Зараз з'явився страх після цієї пожежі, оскільки всі ці намети виготовлені з пластику. Перегородки всередині – також з пластику. Я вагітна, пологи мають відбутися на початку травня, і я не знаю, як далі житиму тут з маленькою дитиною».

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Біженці
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій