Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ілля Цибін

"Я навіть уявити собі не міг, що війна так близько!"

переглядів: 158

Цибін Ілля, 16 років, Харківська ЗОШ №125

День, коли війна почалася для мене, був… Ні, не тоді, на справжньому початку війни, в 2014 році. Той день, той рік, навіть кілька років після для мене були без війни. Мені було на той час 9 років. Я бачив, що батьків щось бентежить, що вони є дуже стурбовані чимось, особливо після випусків новин. Чув їхні розмови про “війну”.

Бачив, що люди на вулицях знервовані, поводяться так, наче їх щось або хтось лякає. Але я не усвідомлював, наскільки все серйозно, що саме зламалося в поведінці дорослих.

Не міг, а скоріш за все, не хотів сягнути причини напруженого погляду тата і тривоги в маминих очах. Мені було лише 9 років… У мене все було добре й звично: сім’я, дім, кішки, друзі, школа, домашні завдання, ігри та розваги…Минав час… Все довкола наче розслабилося, пішла кудись напруга.

Це зараз я розумію, що люди просто звикли до війни. Дуже страшно, але людина спроможна звикнути до всього, до самого жахливого, це є захисною реакцією психіки.

Все було наче так само, звично, налагоджено. Були свята, веселощі, концерти, квести… Тут… Тут були… А там? За кілька сотень кілометрів на схід?

Там була інша реальність. Паралельна тій, в якій жив я. І до тієї реальності люди також звикли.

Пам’ятаю день, коли я їхав у метро. Це було років так два тому. Зайшовши у вагон, я не зразу зрозумів, що не так. Нібито звичайний вагон, з рекламою між вікнами… Та ось мій погляд зупинився на тій рекламі. І я не зміг відвести очей.

Це були фотокартки моїх земляків. Загиблих на тій самій війні, про яку я так довго і багато чув, а, виходить, що не чув зовсім. Я слухав вухами, а почути можна тільки серцем.

Їх було так багато, цих чоловіків різного віку, з різними долями. Але ж всі вони були чиїмись синами, чоловіками, батьками, братами, друзями, сусідами, колегами по роботі… Були коханими, веселими, люблячими, добрими, сумними, злими, розгубленими, сильними і хворими, втомленими і цілеспрямованими…

Вони всі були живими… Були. Це дуже страшно… Вони були колись живими. До цієї страшної війни… Я навіть уявити собі не міг, що війна так близько! Що вона так жадібно забирає людські життя!

Скільки їх, загиблих героїв на теренах України?! Невже смерть зазирнула у всі куточки нашої Батьківщини? На жаль, так… Скільки мрій перекреслила ця війна, скільки родин омила сльозами, скільки дітей подорослішало через втрату! Я раптом згадав очі матусі, ніби наново побачив їх, сповнені болю й тривоги за майбутнє. Згадав тата і зрозумів, що він більш за все хотів нас захистити і, у той самий час, боявся.

Боявся, що може стати одним з цих чоловіків, загиблих воїнів.

І мені раптом стало теж страшно і боляче, і зрозуміло, що моє звичне життя всі ці роки, з початку війни, залежало і залежить від тих, хто там, на Сході, на фронті, в паралельній від моєї реальності.

Ні, ті реальності не паралельні: вони обидві є різними гранями однієї реальності, в якій є місце всьому. Немає світла без темряви, зустрічей без розставань, народження без смерті.

Ось і моя зупинка. Я вийшов з метро і озирнувся: все на своїх місцях, але все здалося мені зовсім іншим.

Я сягнув цінність кожної дрібниці, багато з цих дрібниць я раніше не помічав. Як добре, що у мене є все - мій звичний світ!

Дякую вам, такі різні воїни східного фронту, за те, що я маю можливість жити в мирі, навчатися, мріяти, сміятися. Так хочеться, щоб ця війна скоріше скінчилася, щоб ви всі повернулися живими і знову звикли до життя без війни! Бо нічого в світі немає ціннішого за мир і людське життя!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2014 2021 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій