Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тимур Коваленко

"Я мрію про ту весну, яку в нас відібрали, те літо, ту зиму, осінь"

переглядів: 32

Коваленко Тимур, учень 9 класу КЗ "Височанський ліцей №1 ім. Героя Радянського Союзу О.Л. Пшенички Височанської селищної ради Харківського району Харківської області"

Вчитель, що надихнув на написання есе: Різченко Інна Сергіївна 

«Моя Україна майбутнього»

Немає в світі кращої країни ніж Батьківщина. Це має розуміти кожна людина. Де б вона не була, якими краями не подорожувала, але миліше рідної землі немає. “Де б я не був не забуду дім...”  — як співають в сучасній українській пісні хіп-хоп виконавців Калуш.

На жаль, що цю істину, нам, українцям, довелось усвідомити, заплативши за це велику ціну. Раніше багато хто мріяв не просто подорожувати іншими країнами, а переїхати до них назавжди. А тепер – за більше ніж півтора року збройної агресії проти України, мені здається, немає у світі справжнього українця, який би не хотів жити в Україні, ходити її широкими ланами, плавати в її синіх річках, озерах і морях, літати в її блакитному небі, насолоджуючись красою і величчю рідної землі, перебуваючи зі своєю родиною та друзями під мирним українським небосхилом.

Наш Український народ переживав багато нещасть: нас намагалися знищити, поневолити, зламати нашу віру в перемогу, змусити відректися від своєї культури… Але кожного разу наш волелюбний народ повставав проти несправедливості, зберігав історичну пам'ять і передавав прийдешнім поколінням, закарбовану в нашому генетичному коді, волелюбність та національну самоідентичність.

Що в часи Російської імперії, що в СРСР, ми не здавалися і йшли до жаданої незалежності через усі перепони і врешті решт ми її здобули. А зараз ми цю незалежність виборюємо у кривавій боротьбі, відстоюючи наше право на свободу, незалежність…на наше майбутнє.

Моя країна переживає зараз буремні часи. Кожної миті всі, хто знаходиться в Україні, перебувають у небезпеці, сподіваючись на диво, яке убереже їхнє життя, допоможе його захистити. І це диво твориться руками простих, але таких величних людей – справжніх патріотів, наших героїв:  військових, що стали на захист країни, за нашу свободу, незалежність та мир; волонтерів, які заради Перемоги допомагають всім можливим і неможливим для забезпечення потреб фронту та тилу; пересічних громадян, як жертвують свої гроші на потреби Збройних Сил України, готують їжу, шиють одяг, плетуть шкарпетки, дають благодійні концерти… І я вірю, що всі ці дії, які ми робимо гуртом, обов’язково приведуть нас до Перемоги, нашої перемоги нашої найкращої у світі країни, майбутнє якої залежить від нас самих.

Майбутнього нема в записниках, 

І не знайдете ви його в шухляді.

 В руках воно — і тільки-но в руках, 

У вашій мозолистій, сильній п'яді. 

(Поезія “Майбутнє” С. Ущапівський)

Ми вже стали на “мололистий” шлях 24 лютого 2022 р., коли розпочалася повномасштабна агресія і коли не тільки військові, але й цивільні стали на захист державних кордонів України, коли, не зважаючи на очевидну технічну перевагу ворога ми вистояли і зупинили його. Цей шлях є нелегким, довгим і, на жаль, дуже дорогим, бо за кожен крок до Перемоги заплачено життям українців. І скільки ще попереду таких кроків…

Цей шлях веде нас до України майбутнього, яку кожен з нас бачить різною, але, разом з тим абсолютно однаковою. Бо вона обов’язково буде незалежною, мирною і цивілізованою.

Ми зможемо спокійно лягати спати, не прокидаючись вночі від гучних звуків повітряної тривоги, і не бігти, шукаючи дві захисні стіни, ми перестанемо думати, а чи побачимо ми завтра новий день, чи сьогоднішній стане останнім, ми не будемо лякатися гучних звуків, кожного разу згадуючи про вибухи, ми побачимо в нашому мирному небі не тільки воєнні літаки та обов’язково будемо подорожувати ними у різні країни, мріючи швидше повернутись додому – в Україну – найкращу країну у світі. Ми знову зможемо зустрітися з друзями, які, рятуючись від небезпеки виїхали за кордон або до Центральної чи Західної України, я знову зможу ходити до школи...

Я бачу мою Україну майбутнього, бо вірю в наш славетний і мужній народ, його Збройні Сили й справедливість, яка на нашому боці, бо ми захищаємо найдорожче – рідну землю. Я вже відчуваю як буде тяжко вставати Україні на ноги, але ми сильні, міцні, вольові, витримаємо всі перешкоди. Я вже подумки ходжу до школи мирним небом та безпечними доріжками без вибухів, без сирен .... Я мрію про ту весну, яку в нас відібрали, те літо, ту зиму, осінь. Я прокидаюся, а мама мені говорить: “Сину, війна закінчилася...”. Майбутнє за нами! За нами мир, спокій, щаслива доля.

Перше, що я зроблю, коли закінчиться жахіття сьогодення - обійму рідних: маму, брата, бабусю. Вони - мій мир, підтримка і опора в житті.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Високий 2022 2023 Текст Історії мирних чоловіки молодь діти Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій