Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна В’язова

«Я хотіла б забути про своє поранення»

переглядів: 612

Для мене війна на Донбасі почалася, коли я відчула страх за себе і сім'ю. У той день ми вечеряли, була 8-9 година вечора. Ми почули гул і навіть не зрозуміли, що це. Всією сім'єю вибігли на вулицю. Бачимо, що над нашими будинками летять снаряди. Я була шокована.

Вони прилітали на вулицю, на якій знаходився молокозавод. Ми бачили, як вибухали там снаряди. В той день згоріло кілька машин, які були вже заправлені і повинні були розвозити продукцію по різних підприємствах. Було чутно, як з тієї вулиці, де стояв молокозавод, кричать і плачуть люди, хоча від того місця до нашого будинку досить далеко. На тій вулиці один будинок був повністю розбитий, в декількох постраждали стіни, в одному відбило кут. Завалило кілька людей, вони загинули. Це було страшно.

Деякі споруди були зруйновані. Але разом з іншими людьми ми відновлювали зруйноване.

Доступу до води взагалі не було. Вода досі дуже погано йде і доводиться ходити до колодязя. Газу немає. Коли почалася війна, перебили газопровід в місті. Обіцяли зробити, але так і не зробили.

У той час у нас місяць-два не працювали ні магазини, ні пекарні, де можна було придбати хліб. Люди рятувалися тим, що було вдома: ліпили коржі, булочки, калачі. І все це завдяки деяким людям, які змогли прорватися в місто, щоб привезти нам продукти харчування і хліб. Цим людям я досі вдячна.

Було страшно, коли над тобою летять снаряди, кулі. Хоча я вже до цього звикла, але все одно, коли недалеко від тебе пролітає куля, боязко. Інстинкт самозбереження присутній, хоча у деяких він відсутній.

Я отримала поранення в руку і стегно. Це я запам'ятаю на все життя. Руку зачепило по дотичній, а в стегно потрапив осколок. Він так і залишився в мені. Він такий маленький, що лікарі сказали, що не зможуть його дістати, тому що він занадто глибоко увійшов. Щоб його дістати, треба зробити дуже великий розріз, але ж я не хочу потім все життя ходити з великим шрамом на нозі. Я відповіла, що ні. Мені сказали, що осколок закапсулюється і майже не буде мені заважати. Може, на погоду буде трохи турбувати.

Я хотіла б забути про своє поранення. Це неприємні спогади. Хочеться про це забути, щоб не було ні шрамів, ні осколків. Щоб усе це закінчилося і почати жити з чистого аркуша.

Ми боїмося, що в будь-який момент може бути наступ або почнуть сильно стріляти. А коли затишшя, страх неймовірний, що з якогось боку може бути приліт або наступ.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 Текст Історії мирних жінки молодь поранені обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій