Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Антоніна Броніславівна Коваленко

«Я ходила на роботу 17 кілометрів пішки – транспорт росіяни заборонили»

переглядів: 58

Дорогою Антоніну обшукували на блокпостах окупанти. Вони перевіряли телефон, сумку, змушували вивертати кишені

Я родом зі Снігурівщини. Живу з мамою та чоловіком. Донька з онучкою живуть у Миколаєві.

Війна почалась несподівано. Я була на зміні, працювала, о четвертій ранку зателефонувала донька з Миколаєва: вона плакала, їх вже бомбили росіяни. Ми забрали доньку до себе в село.

Перші місяці ми були вдома. Я працюю операційною медсестрею, тож надавала медичну допомогу нашим військовим. Прийшли росіяни, окупували наші села, домівку. На роботу я ходила пішки по 17 кілометрів з села в райцентр, бо окупанти забороняли рух автомобілів. Повз нас проходили колони техніки, ми змушені були чекати на узбіччі, а вони їхали, наставляючи на нас з колегою зброю. На блокпостах перевіряли телефони, сумки, кишені.

Найважче було морально. Складно було витримати обшуки на роботі, вдома, на блокпостах.

Якось росіяни прийшли до нас на роботу, вигнали хворих і персонал, вчинили обшук: лазили по шафам, принижували чоловіків. Багато чого довелось пережити.

У нас не було світла, зв’язку – нічого. Чоловік сказав, що не хоче більше нами ризикувати і вивіз нас з донькою з окупації. Дорогою ми бачили, як гелікоптери бомбили територію. Було дуже страшно, що в нас поцілять, але обійшлось.

Життя перевернулось. Дякую Богові, що хоч будинок цілий. Донька з онучкою поїхали на захід України, а ми тут з мамою старенькою. Чоловік працює на зерновозі, я влаштувалась за спеціальністю і надаю допомогу нашим пораненим. Ми всі знервовані, постріли, здоров’я погіршилось. Дуже сумуємо за домом, збираємось повертатись.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миколаївська область 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло внутрішньо переміщені особи окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій