Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Валеріївна Косован

«Я побачила те, що хотілось би забути, але такого не буде»

переглядів: 116

На очах у Ганни загинула її подруга разом із невісткою та онуком, а будинок зруйнувала ракета. 

Того ранку я була вдома, прокинулась близько шостої години. Поставила телефон заряджатися, зробила каву. Коли зайшла у кімнату за телефоном, то вже було два пропущених дзвінка від подруги. Я їй подзвонила, бо ж злякалася, що вона так рано дзвонила. Вона стала кричати, що почалась війна... 

Я взагалі оніміла. Ці слова вони досі у мене в пам’яті. А потім на вулиці я почула все це, бо проживаю у Миколаївській області, та й побачила декілька ракет. Це - жах, який ніколи не забуду!

Труднощі були тоді, вони є і зараз. В мене троє синів, рідних нікого немає. Особлива нужда була у коштах. Мені у перші дні дуже допомагала моя подруга Валентина. Але потім, 19 березня, сталось те, що взагалі змінило все подальше життя. 

Ввечері, близько восьмої години, у садове товариство залетіла ракета. Загинула моя подруга, її невістка та онук. Ракета влучила саме у їхній будинок. Ми в цей час з дітьми були також у будинку, який знаходився приблизно метрів за 150 від них. 

Те, що я відчула, це жах. Перша хвиля зірвала штори та ковдри з вікон, а потім я побачила те, що хотілось би забути, але такого не буде.

Зі свистом летів вогняний, як здавалося, шар, потім удар такої сили, що у нас все вилетіло. Добре, що я дітей навчила падати на підлогу – це нас і врятувало.

Нам допомагали сусіди, знайомі, а потім - волонтери. Дякую всім, хто допоміг моїй родині. Зараз ми винаймаємо житло у місті Нова Одеса у Миколаївській області. Як і до війни, я проживаю разом з дітьми. Роботи не маю. Хочу піти працювати, але постійний страх заважає це зробити.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миколаївська область 2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій