Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Інга

"Я готувала пишки з цукру, борошна й олії і всіх годувала"

переглядів: 50

Я заміжня. У мене є син і дві внучки. Син працював у компанії "Метінвест". Старша онучка навчалась у Польщі, працює у Кракові в американському банку. Жили ми у Маріуполі. 

Коли розпочалась війна, син привіз свою молодшу доньку і невістку до нас. А його теща дуже хворіла на діабет і жила на Лівому березі одна. Там поруч стояли "азовці". В "Азовсталі" були останні збори, і коли син прийшов до тещі, то побачив, що її квартира розбомблена і теща була мертва. Він її поховав, як міг. Потім прийшов до себе у квартиру, а назад спуститись не зміг - розбили сходовий майданчик. Він зв'язав простирадла і спустився з третього поверху. Дійшов між руїнами до Новоазовської траси. Зупинився автобус і завіз його в Ростов. Він там переховувався. Врешті ми його там знайшли і через родичів з Білорусі винайняли йому квартиру у Ростові. 

15 березня старша внучка у Польщі дізналась, що з драмтеатру відбувається евакуація. Їй вдалося повідомити про це невістці. І наступного дня рано-вранці невістка з молодшою онучкою пішли до драмтеатру. Там був авіаудар. Вони постраждали.

У нашому під'їзді залишилось тільки три людини. Всі інші повиїжджали, або пішли кудись в інші місця. А в нас не було машини. Бомбили постійно з літаків, неможливо було нікуди вийти. Ми то в підвалі були, то нагору піднімалися. Мені повідомили, що мій син живий, а невістка у важкому стані. 

Одного разу до нас прийшов наш український військовий з родиною і повідомив, що вночі нас будуть бомбити і нам потрібно шукати інше місце перебування. З собою можна було взяти тільки документи, гроші і мінімум речей. Чоловік 20 погодились, і я також. Військові вивели нас за Маріуполь. Там їхав автобус, нас підвіз. Раптом на нас налетів літак і як почав бомбити! Ми все покидали, ховались, ледве врятувались. 

Їхала якась дівчина, сказала, що якщо ми будемо йти пішки, то нас можуть убити. Вона зателефонувала своїй подрузі, приїхали машини і  довезли нас до Мангуша. Там запропонували нас відвезти нелегально до Бердянська. Водій їхав якимись об'їзними дорогами, через ліси і поля. 

З Бердянська ми довго не могли вибратись. Кілька днів ночували на трасі, чекаючи на автобуси, які нас завезуть до Запоріжжя, але їх не було. Один волонтер нас забрав і завіз до Запоріжжя. Ми такі раді були! Пройшли 25 блокпостів. Росіяни забирали всі гроші, чоловіків роздягали. У Запоріжжі наші знайомі забрали мене на Дніпропетровщину. Живу на квартирі у однієї бабусі. 

Дах у нашому будинку знесли. Окупанти повибивали двері у квартирах, де людей немає і речі повикидали через балкон. 

У мене була контузія. Під час бомбардування вирвало наші броньовані вхідні двері і двері в туалет. А я сиділа в кладовці. Мене оглушило. Зараз у мене ліве вухо погано чує і око погано бачить. У мене було вже дві операції. 

У Маріуполі я перебувала 41 день. Найбільша проблема була з водою. Я сама працювала у водоканалі. Нам підвозили питну воду машини з водоканалу, а потім припинили. Хлопці молоді ходили по воду.

А в мене був запас продуктів - мішок цукру, мішок борошна і олія. І я готувала пишки, усіх годувала. Тому що хліба не було, нічого було їсти. 

Біля нас був гастроном. Наші військові двері підірвали, взяли продукти. А те, що залишилось, дали відмашку, щоб люди забирали собі безкоштовно. Люди гребли все, що могли. А ми з чоловіком уже у віці, не могли дістати до стелажів із продуктами. Набрали пива. Ми ним змивали туалет. 

Найбільше шокувало те, що ми себе почували беззахисними. Ніхто не вірив, що росія могла на нас напасти. Я до останнього сподівалась, що наше прекрасне місто з такими заводами і портом захистять. Весь час жила цією надією. Я думала, що ось-ось ми побачимо наших українських хлопців. Не вийшло. 

Дуже шкода наш Маріуполь. Він настільки красивим був. Шкода, що по-варварськи так усе порозбивали. 

Син із невісткою і з онучками з'єднались у Польщі. Син виїхав через росію. 

Я вірю в те, що Маріуполь буде українським. Але за нього нам треба буде поборотися. Я мрію повернутися додому у наш український Маріуполь. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій