Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анна Гречкіна

"Хтось мав спробувати, і ми почали прощатися"

переглядів: 200

В облозі в Маріуполі залишаються приблизно 160 тисяч людей. Жителька Маріуполя Анна Гречкіна, яка змогла виїхати з блокадного міста, розповіла Радіо Донбас. Реалії про життя в оточеному місті і вихід з нього.

Хтось мав спробувати, і ми почали прощатися
Анна Гречкіна

– 24-го числа вночі близько другої ночі я почула якісь далекі вибухи, але не надала цьому особливої уваги. Бо для Маріуполя це досить звична річ: ми знаходимося дуже близько до самопроголошених республік і звикли, що якісь бої постійно ведуться десь за кордонами Маріуполя.

Десь о 5-й годині ранку я прокинулась від дуже потужних вибухів. Я машинально почала перевіряти новини і побачила, що Путін почав повномасштабну війну проти України. У це було дуже важко повірити. Я почала перевіряти, чи це не фейк, якась російська пропаганда. Але після перевірки офіційних українських каналів я зрозуміла, що так, це правда.

У нас була можливість покинути Маріуполь того ж дня. Одразу, в цей же день виїжджали наші друзі. Ще наступні два чи три дні ходили евакуаційні поїзди до Львова, Києва. Але тоді здавалося, що це омине нас, як у 2014 році. З кожним днем ставало все гірше і гірше, проте виїхати з міста вже було неможливо.

У магазинах залишились жуйки

Спочатку люди почали скуповувати продукти. Хліб, крупи, консерви зникли першими з поличок магазинів, коли вони ще працювали. Але можна було сходити в той магазинчик, що подалі, там щось взяти, ще в іншому щось купити. До тих пір, поки в магазинах не залишились якісь жуйки. Майже нічого вже не було. В останній день, коли ще було світло в місті приїздили машини з картоплею. Коли мережі магазинів закрилися повністю, люди почали мародерствувати.

Пізніше почала зникати вода. Ми трошки запаслися водою, її вимкнули на наших очах, але якось можна було функціонувати. Було трішки в запасах технічної води. Коли закінчилася питна вода, ми ходили до кринички.

Останнім зник газ. І це для мене було найважчим, бо так ми могли приготувати хоч якусь гарячу їжу. Умикали всі конфорки на кухні й трохи грілися. У березні було дуже холодно, цього року в нас випав сніг. І снігу, до речі, ми одночасно і раділи, і були сумні, що він прийшов. 

З одного боку, ми могли його розтопити і отримати воду, а з іншого, сніг робив всю деревину, яку ми могли спалити, мокрою.

Люди виносили з магазинів полички. Особисто ми були вимушені взяти в магазині з хлібом дерев'яні полички просто, щоб спалити їх і приготувати поїсти. Люди розбирали лавки біля під’їздів, біля магазинів на розпалку.

До всього ми звикали дуже поступово, тобто це ставало нашою нормою. Стало нормою те, що ми не миємось, у нас не було такої можливості. І навіть зараз, коли я перебуваю у відносній безпеці, я забуваю, що мені потрібно кожного дня митися, бо у нас не було такої можливості більше двох тижнів.

Першого чи другого числа у нас зник зв'язок й інтернет. Спочатку ми могли зловити деяких операторів, наприклад, Vodafone в певній частині міста. Потім він зник зовсім. Ми й до цього звикли.

Росія не припиняла вогонь

Десь 15-го числа наш сусід розповів, що є можливість в певній точці міста зловити хоч якусь мережу. Ми, звісно, пішли туди. Нам вдалося поспілкуватися з другом нашої сім’ї, й він сказав, що росіяни випускають з міста маріупольців. 

Я бачу, що це зараз називають «зеленим коридором», але це не був «зелений коридор», яким він
повинен бути, бо росіяни не припиняли вогонь.

Наступного дня утворилася колона з машин. Ми дізналися, що росіяни дають можливість виїхати. Люди боялися, що на виїзді з міста їхні машини можуть просто розстріляти. Але того дня зловити машину нам не вдалося через авіанальоти. 

Ми падали на землю буквально кожні п’ять хвилин від ударів авіації, й це було неефективно зовсім та, мало того, небезпечно для життя.

Тому ми перебіжками прийшли додому і вирішили, що спробуємо знову завтра. Наступного дня вже з 5-ї ранку ми голосували на проспекті, намагаючись зловити якусь машину. Їх було дуже мало. Одній сім'ї вдалося зупинити машину. Їм назвали певну ціну за те, що їх вивезуть з міста. Ми чули варіанти про тисячу доларів з людини готівкою. Звісно, у нас таких грошей не було і, я думаю, що таку суму мало хто в Маріуполі мав на той час.

Хтось мав спробувати, і ми почали прощатися
Фото від 25 березня

Нам пощастило зустріти хлопця, який сказав, що об 11-й годині ранку він та його сім’я на чотирьох машинах будуть від’їжджати з міста, і у них є одне вільне місце. Ми вхопилися за цю можливість. Сподівалися, що, сівши один на одного, зможемо поміститися. Якось вмістилися четверо з нас, але все ж двоє – я і моя мама – залишалися на вулиці.

Ми почали прощатися вже з сестрою, з родичами. Іншого шансу покинути Маріуполь може і не бути, хоча б хтось з нас має це зробити.

Коли ми почали прощатися, ця сім’я з машинами побачила сльози мамині… дуже добрі люди, я досі їм вдячна. Вони врятували нам життя, я, певно, можу так сказати. Вони нас запхали просто один на одного, жертвуючи власним комфортом. Головне, що ми були вже в машині, і це була найщасливіша мить за всі дні війни і за дні блокади. Ми не знали, куди нас везуть, як ми будемо їхати, тобто ми нічого не знали, ми знали, що нас вивезуть з Маріуполя – і тільки про це я могла думати. Як виявилося, в дорозі ми мали розділитися: одна машина, там де була наша мама, мала поїхати в Урзуф, інша машина, де були ми з сестрою, наша тітка та кузина – у Бердянськ.

Маріуполь-Бердянськ: блокпости

Дуже важко було їхати до Бердянська, бо замість двох годин, які зазвичай займає ця дорога, ми проїхали 14 годин, 9 з яких стояли просто на в’їзді в місто.

Хтось мав спробувати, і ми почали прощатися
Російські блокпости, які проходить цивільні на шляху з Маріуполя

Дуже неприємно було проїжджати через російські блокпости, бо вони насміхалися з того, що ми маємо залишати своє місто. Вони питали: «Як там у вас в Маріуполі?». Казали нам не ходити на мітинги заради нашої безпеки, що вони прийдуть і все буде добре, що незабаром ви повернетесь, і ми вас врятуємо.

Коли тобі повертають твій паспорт, ти машинально кажеш «дякую», просто за те, що ти їдеш живий. Було гидко, бо ми повинні були казати «дякую» людям, які забрали у нас наш дім.

У машині були українські прапорці та герб, які нам довелося залишити на дорозі, щоб спокійно проїхати російський блокпост. У водія машини, де їхала моя мама, було фото у вишиванці у паспорті, й це було додатковою причиною, щоб щось спитати з нього. Хлопців перевіряли дуже жорстко, дивилися їхні татуювання. Якщо татуювання скорпіона – все, ти снайпер і тому подібне. Ми бачили, як їх просто роздягали на дорозі і повністю оглядали. І ми, хоч і важко, але дісталися Бердянська. Там ми заночували у волонтерському центрі.

Бердянськ-Запоріжжя: я ще не знала, що на нас чекає

Наступного дня нам розповіли, що плануються евакуаційні автобуси Червоного хреста для маріупольців до Запоріжжя, де ми домовилися зустрітися з мамою.

Дорога з Бердянська до Запоріжжя – це, мабуть, найвражаюча подія, яка сталася зі мною. Бо я думала, що після Маріуполя вже все добре і найстрашніше позаду, але це було не так: я ще не знала, що на нас чекає.

Потрапити у цей автобус було надзвичайно важко. Усе було організовано, м'яко кажучи, погано.

Це реально була людська м’ясорубка. Якось ми потрапили в цей автобус. Їхали стоячи, про сидіти вже ніхто навіть не казав. Там була сотня людей.

І так ми рушили до Запоріжжя.

Встигнути потрібно було до кінця комендантської години. Нас супроводжували машина МНС, швидка і російський конвой, який мав їхати з нами до сірої зони – це Василівка. Там підірваний міст, тому нас попередили, що цю зону ми вже будемо проходити самостійно, а на українській стороні нас забере поліція. На жаль, через те, що ми вимушені були чекати на російський конвой, ми запізнилися й прибули у Василівку о 8 годині. І нас не пропустили.

Наш координатор МНС сказала, що єдиним виходом є ночувати прямо посеред траси, яка була, до того ж, з обох боків замінована. Але іншого вибору в нас не було. Вимкнули світло. Ми не могли проїхати цю трасу, бо домовленість про зупинку боїв з української та російської сторони була саме на цей період часу. Як нам пізніше розповів водій, росіяни ще й знущалися. Сказали, що у вас є 10 хвилин, щоб переїхати цю зону. А там треба було виходити і йти пішки, бо міст підірваний, і їхати можна було лише ґрунтовою дорогою. Звісно, це було неможливо зробити за 10 хвилин, і координатор сказала: ми не зможемо. На що вони відповіли: тепер у вас вже 8 хвилин. І звісно, було прийняте рішення залишатися там. Через 20 хвилин все було обстріляне Градами.

Ночувати в автобусі було важко, бо люди були набиті, як у банці. Але ми домовлялися, щоб якась кількість людей вийшла з автобуса на годинку, поки інші матимуть змогу хоча б на підлогу сісти. Ми

Ми рахували години до ранку, люди молилися вголос, діти були налякані. Я думала, що це була фінальна точка нашої втечі з Маріуполя.

Зранку нам дали їхати далі. Вже на українській стороні нас зустріла поліція, й ми приїхали в Запоріжжя. Коли ми заїхали в Запоріжжя, я була дуже рада побачити наших військових. Ми розуміли, що ми вже в Україні, ми тут.

У Запоріжжі нас зустріла мама. Ми обіймались, плакали. Плакала від того, що ми разом, від того, що ми в Україні разом, що нам не треба переживати, що зараз на нас будуть падати бомби з авіації, бо це було вже рутиною в Маріуполі. Особливо в останні дні.

В останні дні перед від'їздом ми навіть не могли за водою сходити на одну зупинку від дому. Навіть у двір не можна було вийти. Далі ми рушили у Кривий Ріг, де ми є зараз, до наших родичів. Але, на жаль, навіть тут, у відносній безпеці – я кажу відносній, тому що не вважаю жодне місце в Україні зараз для себе безпечним – я завжди боюся, що це знову омана, з якою я стикнулася в Маріуполі, коли думала, що все буде нормально. Тому мені постійно здається, що нас знову оточать, й ми знову будемо в кільці чи в облозі. І мені дуже страшно.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода Обстріли Маріуполя їжа 2022 окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій