Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана

«Я б хотіла забути страх в очах моїх батьків»

переглядів: 617

У 2014 році 12 квітня ми збиралися з колективом відпочити. Це був суботній вечір. Містом почали повзти чутки, що будівлю СБУ та міськвідділу захопили якісь люди. Було спочатку здивування, тому що ми жили в мирний час і про захоплення ніхто не думав. Потім почали із затримкою ходити автобуси, перша стрілянина на вулицях. Я зрозуміла, що в місті почалася війна.

Я б хотіла забути страх в очах моїх батьків

Я живу в районі залізничного вокзалу. Пам’ятаю, що працювала на городі, і почався обстріл. Я підняла очі і побачила далеко збитий вертоліт над Семенівкою. Це було дуже страшне видовище. Ніколи цього не забуду. Я зрозуміла, що це дуже серйозно, боляче.

Ми почали думати, як можна виїхати з міста, як можна рятувати батьків і дітей. Говорили про те, що тут неспокійно і йдуть бойові дії, що пропали світло та вода. Переживали за своїх родичів. Допомагали один одному. Люди показували своє нутро справжнє.

Ми поїхали на один тиждень. Я виїхала зі Слов’янська до Харкова, де дочка-випускниця здавала ЗНО. І там, у Харкові, я зустріла новину, що місто звільнене.

Коли були військові дії, не було світла, перебої з водою, транспорт не ходив. Потім місто повернувся до нормального життя. Працюють організації, ходить транспорт. Зараз місто живе нормальним життям.

Я б хотіла забути страх в очах моїх батьків

Я б хотіла забути страх в очах моїх батьків, коли мені з дочкою довелося поїхати. Я не могла вивезти батька, він був дуже хворий і не міг поїхати. Ось цей страх я хотіла б забути назавжди, як і той біль в очах людей, коли вони сиділи в підвалі під час обстрілів.

У нас тепер є миті до і після війни. «Раніше жилося безтурботно, ми думали, що війна ніколи не прийде в наші сім’ї. Тепер розумієш, що все може відразу змінитися. Тому цінуєш більше життя, стосунки в сім’ї з дітьми та батьками, людські взаємини. І, звичайно ж, завжди є страх за свою сім’ю, Батьківщину, землю.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Слов'янськ 2014 2021 Текст Історії мирних жінки молодь переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій