Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Семенівна Камінська

«Я бачила, як загиблих закопували у дворах»

переглядів: 156

Марія Семенівна місяць провела в окупованому Маріуполі. Коли вона вийшла з підвалу, то була шокована тим, як постраждало місто. А ще вона бачила, як одну з жительок її будинку похоронили на дитячому майданчику

Мені 67 років. Дуже тяжко згадувати Маріуполь. Ми з рідними місяць провели там під бомбами. Я вперше покинула домівку. Трудилася соціальним працівником 20 років, нікуди не виїжджала. А тепер, маючи житло в Маріуполі, я скитаюся по Україні.

24 лютого мені подзвонила дочка. Була сьома ранку. Я вже на роботу зібралася. Вона сказала, що в нас почалася війна. Мені складно було в це повірити. Я одразу зателефонувала своєму керівництву. Четвер та п’ятницю ще відпрацювала, а потім директорка сказала: «Не ходи, бо можеш не повернутися». 

Нас бомбили. Я бачила смерть і те, як загиблих закопували у дворах. Ми зосталися взагалі без зв’язку, відірвані від усього світу. Було дуже страшно. Ми в чужих людей переховувалися. Через місяць дочка й зять (ще в мене є шестирічний внук) сказали, що треба виїжджати. 24 березня ми сіли в машину і через мінне поле поїхали на Запоріжжя. Нам допомагав волонтер. Потім три місяці провели в селі у двоюрідного брата. 

Ми ховалися в підвалі, а як вийшли, було страшно глянути довкола. У мене сльози полилися. Я побачила зруйновані будинки, вщерть згорілу десятиповерхівку, повалені стовпи. Але люди так згуртувалися! Зробили печі й готували разом. Я цілими днями молилася, щоб Бог захистив наших людей.

Жінка, що жила на восьмому поверсі нашого будинку, вийшла в двір з собачкою і загинула. Її труп закопали прямо на дитячому майданчику.

Це, напевно, не скоро забудеться. Стільки часу пройшло, а в мене досі все перед очима. 

Ми їхали в село Широкине, але на блокпості нас не пустили. Довелося там ночувати. Людину, у будинку якої ми зупинилися, вбили. Ключі нам дала сусідка. Я просила, щоб хоча б дитину з дочкою пустили, а ми з зятем переночували б і в під’їзді. Та вона сказала, що можна жити, скільки треба. Ми просиділи там два тижні. 

Моя сестра жила біля порту. Її квартира згоріла. Вона 48 років працювала, щоб заробити на житло. Тепер залишилася з документами і однією сумкою з речами. Усіх зачепила ця війна. І моя дочка постраждала, і свати. Вони жили на проспекті Будівельників, а там точилися запеклі бої. Всі вікна повилітали. Було страшно. Але ми, українці, народ сильний. Витримаємо все й заживемо ще краще. Я дуже хочу повернутися в Маріуполь. Все буде Україна!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій