Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юрій Олексійович

«Викопали окопчик навпроти, тому що вдома перебувати було небезпечно»

переглядів: 783

«Бог милував», – каже Юрій Олексійович, розповідаючи про обстріл Сєвєродонецька сім років тому. Його родина не постраждала, якщо не брати до уваги влучання снарядів у будинок. Але люди вистояли, сусіди підтримували одне одного.

На початку війни я був у Сєвєродонецьку. Ми ховалися від обстрілу, їздили з одного кінця міста в інший. Викопали окопчик навпроти будинку про всяк випадок, тому що вдома перебувати було небезпечно. Якщо влучить снаряд, то завалить же, під плитами й загинути можна, а окоп – із досвіду військового – найбезпечніше місце. Тільки пряме влучання може завдати шкоди. Придбали протигази про всяк випадок, у нас же комбінат. Пережили, слава Богу, без великих втрат, хоча втрати були. Коли я працював на одному підприємстві, два снаряди влучили в наші будинки. Бог милував, обійшлося без жертв.

У мене поруч із будинком снаряди рвалися: і щебінь, і осколки летіли, по даху торохтіли. І ми ховалися, як могли. Я живу в такому районі, де одні приватні будинки, із сусідами ми обговорювали, як надати допомогу один одному в разі влучання снаряда або нападу з метою відібрати майно. Ми обговорювали ці деталі й готували драбини. Якщо в мого сусіда через паркан щось трапиться, я міг швидко перескочити й надати допомогу.

Крім самих бойових дій, було важкувато. Не було ні води, ні зв’язку, ні електроенергії – взагалі нічого кілька днів. А потім все налагодилося, і життя увійшло у своє русло, усе стало як зазвичай.

На сьогоднішній день життя налагодилося більш-менш, але іноді чутні постріли з великокаліберних снарядів, чи то міномети, чи то гармати, але десь далеко. Лінія фронту проходить у 20-25 кілометрах від Сєверодонецька, народ уже звик. Сюди не долітає, і слава Богу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Сєвєродонецьк 2014 Текст Історії мирних пенсіонери 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій