Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена

«Всіх, кого могли витягти з оточення, звозили до нас в лікарню»

переглядів: 20

На самому початку війни у сільську лікарню з’їжджались українські військові, яким вдалось вирватись з оточення. Місцеві жителі швидко організували для них побутові умови і харчування 

Ми жили з сім’єю у селищі Розівка Запорізької області, 50 км від Маріуполя. Там я народилася, вчилася, працювала з 18 років у лікарні. Зараз мені п’ятдесят. Перед війною працювала головною медичною сестрою.

24 лютого син молодший зателефонував з Харкова і спитав, що йому робити, бо в них все вибухає і стріляє. Від нього я й дізналась, що почалася війна.

З 25 на 26 лютого я працювала, і на територію лікарні заїхали наші військові: їх було багато з різних підрозділів. Світла в нас тоді вже не було, зв'язку мобільного не було. 

Ми з ночі підняли весь колектив, покликали з селища тих, хто міг допомогти, і почали готувати і кормили військових. Все було організовано, і речі потім люди їм збирали і продукти привозили і медикаменти. 

Цих хлопців  багато було. Вони витягувати з оточення всіх, кого могли, і звозили до нас в лікарню. Вона у нас невеличка, то ми не настільки медичну допомогу надавали, як організували побутові умови і годували їх всіх. 

Мене вразили на початку війни односельці. Я тоді з роботи майже не уходила, а люди привозили хлопцям і пиріжки, і молоко, і продукти - в нас не було куди це все складати. Мені телефонували, питали, що потрібно, і підприємці, і директор ферми, і школи. Настільки всі виявились людяні.

Чоловік мій на екстреній медичній допомозі водієм працював, він ще тоді у Маріупольський госпіталь встиг відвезти вісім чи дев’ять хлопців. 

3 березня нас окупували, і 29-го нам довелося виїхати, бо нам сказали, що на ранок за нами приїдуть уже з Донецька - заберуть за допомогу нашим ЗСУ.  Так ми зібралися за декілька годин: зібрали у дві клечасті сумки все наше життя і все наше майно. 

Під Запоріжжям у селі знайомі нам допомогли знайти житло, тут ми і мешкаємо.

Старший син в Харкові працює слідчим, він жодного дня нікуди не виїжджав: там працював і волонтерив, йому також дісталось. Він ще 9 березня запхав в евакуаційний вагон свою жінку з однорічною дитиною і молодшого брата – мого сина – і відправив їх в евакуацію.

Через цю кляту війну молодший син у Німеччині загинув. Заступився за дівчину, і його вбили «мажори». Йому тільки 18 років було. Ми його два роки не бачили і навіть не похоронили.

Зараз мені допомогли знайти роботу, хоч і не за фахом. Та я вдячна людям, що поки є де працювати. Бо нам скоро відмінять виплати ВПО, а у чоловіка роботи немає. Так хочеться перемоги вже! 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Розівка 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь переїзд психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа Біженці окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій