Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валерія Олегівна Терещенкова

"Всі вчилися жити в нових обставинах"

переглядів: 165

Терещенкова Валерія Олегівна, 15 років, учениця 10-В класу Криворізького ліцею №49 Криворізької міської ради

Керівник: Красіна Тетяна Анатоліївна

Війна… Про неї ми чули на уроках історії, про її жахи нам розповідали прадіди та прабабусі. Це щось, що було давно.

Та ось рік 2014-й…Війна? Та ні. Це десь там далеко. Далеко? Але ж це в Україні! А якщо повномасштабна? Ні, ніколи. Адже увесь цивілізований світ вшановує жертв війни і скандує: «Ніколи знов!» Так, цивілізований…, а не увесь… Бо це сталося знов…

Ранок 24 лютого 2022 року закарбується у пам’яті українців назавжди. У кожного цей момент був різний, але однаково страшний та трагічний.

Мій ранок починався як завжди. А потім були вибухи, дзвінок від тата, повідомлення в пабліках і жах… – війна. Мені важко описати свої відчуття, це була суміш страху, паніки, розчарування, гніву. Час неначе застиг. Перед очима, наче слайди, проносились картини намріяного майбутнього. Ось тут ми з моєю «Калинонькою» їдемо на фестиваль, а тут прем’єра номеру «Голубка», що мала відбутися наступного дня, а це моє навчання у Харківській державній академії культури, виступи в складі Ансамблю імені Вірського, тут я вже керівник власного колективу народного танцю… Та усі мрії вдрузки розлетілись від вибухів ворожих снарядів та ракет. Відчула себе птахом, що потрапив у тенета.

Попри страх і невизначеність моя родина прийняла рішення: ми залишаємось в Україні.

А потім була наша перша повітряна тривога. Ми бігли з «тривожними» валізками, а ноги неначе налилися свинцем. У вухах – виття сирени, а в голові лише одна думка: «Господи, збережи!» І ось ми тут, у школі, де я знаю кожен куточок. Та тільки зараз у цих стінах не дитячій сміх і гомін, а крики й розпач незнайомих людей, яких об’єднала спільна біда. Мама обіймала нас за плечі, мов яструб, намагалась захистити своїх пташенят від біди, а на її очах виблискували сльози. Я спостерігала за навколишнім, неначе переглядала якийсь фільм-катастрофу. Чи це страшний сон? Можливо, варто лише прокинутись і все піде з темрявою ночі? Лише після відбою тривоги, я зрозуміла, як сильно вистукує моє серце. Ні, не сон. Це була перша тривога з-поміж тисяч інших.

Ми всі вчилися жити в нових обставинах. Волонтерство допомагало відволіктись та відчути свій внесок у нашу перемогу. Здавалось, що чим більше ми зробимо, тим швидше вона буде здобута, але такої бажаної новини не було. І тоді мене охоплював розпач, що все дарма.

Та озираючись сьогодні на ті події, я розумію, що ми б не мали таких результатів зараз, як би не згуртувалися тоді. Люди нагадували мені бджіл, які об’єднуються і боляче жалять ворога, що потурбував їхній вулик. Найбільше мене вразив старенький дідусь, який прийшов у пункт збору допомоги, дістав з кишені гроші з проханням переказати їх воїнам, бо сам не вмів цього зробити. Він був самотнім, тому часто приходив просто поговорити. Одного разу сказав: «Я народився у війну і помру, можливо, теж. Але хочу, щоб ніхто у світі не помирав від війни». Його серце не витримало, не встиг дізнатися про перемоги.

Перші звільнення від окупантів принесли неабияку радість. Та разом з нею прийшов і невимовний біль від побаченого там. Історії невинно закатованих розривали серце. І тепер ми вчилися жити із цим болем, він загартовував нас і робив сильнішими.

Дякуючи воїнам ЗСУ, у моє місто не зайшли рашисти, нам не випало пізнати жахи окупації і ми маємо змогу жити задля перемоги. Наші батьки зараз виборюють наше майбутнє, а нам доведеться його будувати. І ми збудуємо…

Ми передамо нашим нащадкам любов і повагу до своєї Батьківщини, красу і неповторність нашої культури і мови, щоб дійсно «Ніколи знов!». Україна наша, як птах-фенікс, відродиться з попелу та чаруватиме своєю красою, а ми вирвемось з тенет війни, розправимо крила і злетимо на заздрість ворогам. У них лише один шлях – тільки за відомим маршрутом у слід за їхнім кораблем. А в нас буде Мир і буде Україна!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Кривий Ріг 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій