Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Зінаїда Дроздова

"Все вибухнуло. Вони одразу загинули"

переглядів: 68

82-річна жителька Маріуполя Зінаїда Дроздова загинула 14 березня 2022 поряд із донькою Інною Церцек. У будинок, в підвалі якого вони перебували, влучив снаряд.

Все вибухнуло. Вони одразу загинули

Зінаїда народилася в місті Архангельськ (РФ). Після одруження переїхала до українського Маріуполя. Працювала фармацевткою. Її пригадують доброю та уважною до інших. Зінаїда прагнула допомогти знайомим і незнайомцям, які мали проблеми зі здоров’ям. Цікавилася народною медициною. Досліджувала інформацію про здоров’я і методи лікування. Останні кілька років опановувала комп’ютер.

«Головною цінністю бабусі була родина. Кожні вихідні всі близькі збиралися в неї на обід і вечерю. Вона любила розповідати історію своєї родини. Бабуся створила міцну сім’ю, де всі люблять, підтримують і поважають одне одного. Разом з родичами написала книгу з історією родинного дерева (яка згоріла в будинку після потрапляння снаряда). Для нас бабуся була найдушевнішою подругою. Її усмішка та сприйняття світу крізь призму доброти завжди заряджали позитивом. Найтепліші спогади про неї – це, як ми дивилися разом бразильські серіали, як вона готувала мені найсмачніші в світі котлети», – розповів онук Олександр.

Коли почалася повномасштабна війна, Зінаїда із сином та невісткою переїхали до доньки й онука, які жили в приватному будинку в Центральному районі Маріуполя. Покидати місто тоді не планували. Сподівалися, що зможуть врятуватися у підвалі.

«14 березня у будинок влучив снаряд. Інна з мамою Зінаїдою були в підвалі. В одну мить спалахнула пожежа. Все вибухнуло. Вони одразу загинули. Інші врятувалися. Були поранені, але встигли вибратися з-під завалів», – розповіла про ті трагічні події Наталія Зименко, знайома родини.

Із найближчих родичів у Зінаїди Дроздової залишилися син та онук.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки пенсіонери зруйновано або пошкоджено житло поранені обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій