Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Тертишна

«Повертатися мені вже немає куди»

переглядів: 580

Наше життя абсолютно непередбачуване, ніколи не знаєш, що чекає тебе за поворотом. Ти на щось сподіваєшся, будуєш плани, які, як картковий будиночок, можуть впасти в одну мить. Війна цілком змінила життя красно лучанки Альони Анжеурової. Вона електромонтер з обслуговування підстанцій цеху мереж і підстанцій ММКІ. Своєю історією Альона поділилася з Музеєм «Голосу Мирних».

Повертатися мені вже немає куди

Війна – це біль, голод, злидні. Я була змушена починати своє життя з нуля. Мені треба було подбати не тільки про себе і своє благополуччя, але і про своїх близьких, які відчайдушно потребували підтримки.

НЕРЕАЛЬНІСТЬ ТОГО, ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ

Коли схід України охопило полум’я воєнних дій, мені здавалося, що це все тимчасово, адже такого просто не може бути в реальності. Почуття тривоги загострилося, коли війна підкралася зовсім близько. Щодня були чутні звуки обстрілу Сніжного, що знаходиться всього в 30 км.

Коли я остаточно зрозуміла, що нічого, як раніше, уже не буде, я взяла сина, маму й кішку, і ми виїхали. Дорога зайняла більше 12 годин, а в мирний час нам би знадобилося всього годин п’ять.

Чому вирішила переїхати саме до Маріуполя? Місто не було мені чужим, тут я навчалася в університеті. З тих часів у мене залишилися знайомі, які спочатку після приїзду допомагали, пускали до себе переночувати.

НЕМАЄ ШЛЯХУ НАЗАД

Якийсь час у мені ще жевріла надія, що цей переїзд не назовсім, тому я не поспішала робити довідку переселенця. Але все змінилося, коли дізналася, що вугільна шахта, у якій я працювала, була затоплена внаслідок пошкодження трансформатора снарядом.

Ще до цієї ситуації нас на шахті попередили, що якщо шахту знеструмлять, то ми там або задихнемося, або потонемо. І коли хтось сідав у кліть і спускався під землю, то його з гіркотою в жарт називали смертничком. Такий ось чорний шахтарський гумор.

Шахту потім намагалися відновити, відкачати воду. Туди навіть спускали човна. Але через деякий час її вирішили затопити остаточно. На даний момент у місті не залишилося жодного працюючого підприємства вугільної промисловості. Працювати немає де.

НОВИЙ ЕТАП

Зміни далися зовсім не просто. До початкових проблем з оформленням документів і пошуків роботи додалася ще й хвороба мами.

Коли я забирала маму з Красного Луча, вона вже не ходила. Із плином часу її захворювання – судинно-мозкова недостатність, діабет, хвороба Паркінсона – почали прогресувати. До цього додалися ще два перенесених інсульти. Лікарі мені сказали: «Старість не лікується». Тепер залишається тільки сподіватися, що їй не стане ще гірше.

У рідному місті залишилася трикімнатна квартира. У мене була досить хороша зарплата й перспектива виходу за пільговим стажем на пенсію. Тепер же доводиться заново будувати своє життя. Я не розраховую на чиюсь допомогу та всіляко намагаюся самостійно забезпечити комфорт власної сім’ї.

Але незважаючи на всі труднощі, я не перестаю мріяти. Мої мрії дуже приземлені. Це власне житло, фінансова стабільність – усе те, що потрібно кожному. І хочеться, звичайно, здоров’я. І для себе, і для рідні. Адже всі пережиті стреси й витрачені нерви дуже позначаються на самопочутті.

Своє майбутнє я бачу туманно. Я вже ні в чому не впевнена, не знаю, чого чекати і як бути. Я б і хотіла повернутися додому, але повертатися, на жаль, немає куди.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Красний Луч 2014 2015 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд обстріли 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій