Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія та Костянтин Свиридюки

"Восени ми долучилися до спільноти релокованих бізнесів"

переглядів: 48

Перший шоурум релокованих бізнесів відкрили у Дніпрі. У приміщенні на центральному проспекті відтепер можна ознайомитися й придбати продукцію семи підприємств, які переїхали з Донецької та Луганської областей, а також Харкова. Організатори сподіваються, що в шоурумі підприємці, які втратили своє виробництво вдома, знайдуть собі нових клієнтів, а також налагодять контакти між собою. Матеріал Радіо Свобода.

Виробники декоративних свічок Анастасія та Костянтин Свиридюки – переселенці з Харкова. Хлопець і дівчина жили у сумнозвісному районі Північна Салтівка, що з перших днів повномасштабної війни – під масованими обстрілами армії РФ. Ще там, удома, коли не було світла, пара виготовила свою першу свічку. Вони зібрали усі парафінові свічки в квартирі й сплавили в одну.

Восени ми долучилися до спільноти релокованих бізнесів

Анастасія та Костянтин Свиридюки

Виготовлення свічок виявилось захопливим. Переїхавши на Дніпропетровщину, подружжя не полишило свого хобі, а вирішило перетворити його на справу. Ставку зробили на екологічно чисті ароматизовані свічки із соєвого воску. Бізнес пішов. Назва бренду – РS. А втім, зізнається Костянтин, приблизно через пів року роботи сталося «вигорання». Улітку 2023-го попит на продукцію впав, і вони з дружиною вже думали згортати підприємство. І все ж змогли продовжити.

Восени ми долучилися до спільноти релокованих бізнесів

На відкритті шоуруму

Зараз в Анастасії та Костянтина з’явилося кілька нових продуктів, зокрема набори зі свічок з «квітучим папером», ароматичні саше, а також цікавинки для любителів папужок.

«Восени ми долучилися до спільноти релокованих бізнесів, збираємося і онлайн, і офлайн, беремо участь у заходах, де розповідають про ведення бізнесу, проводять консультації, ділимося досвідом. Це нас надихнуло на створення нових колекцій. Ми позакривали наші минулі колекції, розпродали частину сировини, аби вивільнити кошти. І почали робити нове. Перше – це наші наборчики: чотири мінісвічки, до яких ми вкладаємо «квітучий папір». Це папір з насінням, з якого можуть виростати квіти, – петунія, портулак, чорнобривці та мак. Це продукція українського виробника, ми змогли її інтегрувати в нашу. Ще один новий продукт – в колаборації з брендом кормів для папуг – підсвічники у вигляді папужки. Ми розробили самі дизайн, самі їх відливаємо з гіпсу. До такого підсвічника йде свічка без запаху. Це все орієнтовано на любителів папужок, є ціла спільнота таких людей», – каже Костянтин.

Восени ми долучилися до спільноти релокованих бізнесів

Продукція підприємців

Шоурум у Дніпрі, де відтепер представлена їхня продукція, подружжя вважає гарною ідеєю. Потенційні покупці зможуть побачити на власні очі їхні підсвічники та свічки, а також оцінити аромати.

«У порівнянні з минулим роком у нас обсяги продажів збільшилися в кілька разів. Основна причина – ми беремо участь у ярмарках, адже наш продукт – це те, що люди хочуть відчувати фізично, понюхати, потримати в руках, тоді він захоплює. Шоурум – це перша наша «постійна» точка, перший наш вихід в офлайн у вигляді магазину, і це, ми сподіваємося, хороший майданчик для продажів», – говорить він.

Костянтин зізнається: виготовлення свічок не є єдиним джерелом прибутку родини, але все ж дозволяє заробляти певні кошти. Частину свого часу й ресурсів пара витрачає на доброчинність: за весь час подружжя виготовило й передало на фронт понад пів тисячі окопних свічок.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій