Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анна Демченко

"Вони прийшли до мене, аби я їх захистив, а я не зміг"

переглядів: 96

Донецька ОВА та Платформа пам'яті Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

18 березня 2022-го в Маріуполі загинула Анна Демченко. Їй було 23 роки. Ворожий снаряд прилетів на подвір’я батьківського дому. Аня із сестрою Ольгою, матір’ю Алевтиною та бабусею Анною бігли у підвал, щоб сховатися від обстрілів. Але не встигли.

Вони прийшли до мене, аби я їх захистив, а я не зміг

«Напередодні ми сильно замерзли в підвалі і пішли в будинок, щоб зігрітися. Позносили всі ковдри в одну кімнату. Десь о 8 ранку почався обстріл, і ми вирішили бігти назад у підвал. Доньки, колишня дружина і моя матір пішли вперед. Вони були на вулиці, коли прилетів снаряд. Його уламки пошматували моїх донечок і колишню дружину. Мати вижила, але 2 квітня також померла через гангрену», – розповів Сергій, батько Анни.

Анна Демченко народилася в Маріуполі. У неї була рідна сестра Ольга, вони – двійнята. Дівчата разом навчалися у Маріупольській школі №65 і художній школі. Згодом вступили у польський виш. Навчалися на різних факультетах. Анна здобула фах, пов’язаний із публічним управлінням. За рік до початку повномасштабної війни сестри повернулися додому. Анна влаштувалася адміністраторкою в салон краси.

«Вони були з сестрою постійно вдвох, дуже домашні, добрі, ласкаві дівчата. Двійнята, які були дуже різні за характером і навіть зовні. Аня – пишною, а Оля – худорлявою. Аня захоплювалася рок-музикою, любила читати фентезі. Ми постійно відпочивали на дачі неподалік Маріуполя. Любили кататися на лижах на гірськолижних курортах. Після нашого розлучення з дружиною доньки жили з мамою. У моєму будинку був спеціально облаштований для них поверх. У дворі було багато бездомних котів, собак. Доньки дуже любили тварин, постійно їх підгодовували», – розповідає батько.

Сергій хоронив доньок двічі. Першого разу – у дворі біля свого будинку, а вдруге – в листопаді 2022-го – перепоховав їх на Старокримському кладовищі.

«Вони прийшли до мене, аби я їх захистив, а я не зміг. Я хочу справедливості, але де її шукати? Мабуть, лише на Бога тепер варто надіятися», – каже батько.

У загиблої залишилися батько і брат.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення перший день війни Обстріли Маріуполя Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій