В Україні на цей момент встановлено 303 факти сексуального насильства, зумовленого війною, повідомляє Офіс генерального прокурора України.

Але «ми досі не знаємо всієї кількості постраждалих», – каже Ольга Стефанішина, віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. За даними ООН, незареєстрованих випадків у 10, а то й 20 разів більше.

Про історії жертв сексуального насильства Радіо Свобода розповіли психологи, які працюють із людьми, що пережили злочини сексуального характеру.

«Вона мовчала два роки. Жінка поважного віку, вже за 60 років», – пригадує одне із звернень Олена, кейсменеджерка Центру допомоги врятованим, яка допомагає потерпілим отримати медичну, правову та соціальну допомогу.

Радіо Свобода вона розповідає історію жінки, яка під час окупації пережила сексуальне насильство з боку російських військових.

«Вони знайшли її у підвалі, витягли до будинку, змушували готувати їм їжу. Це був ще березень, холодно і вона була одягнута у зимове пальто, вони її роздягали і ґвалтували. Вона навіть не знає, скільки чоловіків її ґвалтували, це було більше десяти людей. А людина поважного віку... це жахіття продовжувалися декілька днів. Вона не могла нічого вдіяти», – ділиться деталями Олена.

Додає, лише через два роки після того, що сталося, жінка змогла розповісти про пережите.

Вона навіть не знає, скільки чоловіків її ґвалтували

Історію жертви сексуального насилля розповідає Олена, кейсменеджерка Центру допомоги врятованим

«Вона постійно плакала. У неї було відчуття дуже великого сорому. Людина в маленькому селищі, вона боялася, що на неї будуть тикати пальцями. Але знайшла в собі сили і подзвонила до нас. Зараз ця людина вже соціалізована, почала посміхатися», – розповідає працівниця Центру допомоги врятованим.

І таких історій каже Олена, дуже багато.

Сексуальному насильству під час російсько-української війни в окупації піддавалися як жінки, так і чоловіки.

«Чоловік потрапив у полон, з нього дуже знущалися. Були і тортури, цигарками випалювали на сідницях букву Z... Дуже сильно постраждав. А одного разу його повезли і викинули в полі, автоматом перебили пальці на руках, і було зґвалтування. Його залишили одного, повністю роздягнутого, в полі», – розповідає про один із недавніх випадків Олена.

Каже, чоловік наважився розповісти психологам свою історію, а поштовхом звернутися до спеціалістів для нього стала сім'я. Зараз він починає життя по-новому.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.