Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Володимирівна Кітнюк

«Війна стала нашим життям»

переглядів: 717

Літали вертольоти, стояв сильний гул – це запам’яталося як початок. Задерши голову, дивилися вгору й не розуміли, що це. Було літо 2014-го. Наше селище бомбили неодноразово, ховалися у дворі та всюди.

Війна стала нашим життям

Бомбосховища немає в селищі. У школі на той час не було обладнане, ми просто встигали туди добігати. Ховалися хто де.

Війна вплинула на можливість пересуватися. Ми заблоковані з усіх боків, виїзду немає. Кудись поїхати можемо, тільки через Бахмут. У бік Горлівки закрито, хоча раніше за покупками їздили тільки туди, Бахмут для нас був віддаленим містом.

Зараз вже не так ставишся до всього, як раніше, тому що змирилися, звиклися, і це стало нашим життям. А спочатку, коли були сильні обстріли, ми боялися й ховалися.

Не було світла, газу, не було води, але це можна було пережити. Але коли починався сильний обстріл і навколо все дзвеніло, валилося і падало на голову...

Я потрапляла під обстріл на вулиці й повзла. Слава Богу, з моїх рідних ніхто фізично не постраждав. Але багато знайомих було поранено.

У безпеці себе не відчуваємо. Усе може початися будь-якої миті, як у 2017 році. Нічого не віщувало біди – і нас обстріляли «Гради». Була п’ята година вечора, абсолютно тихо й нормально. Люди прийшли з роботи, вийшли на вулицю, чекали сміттєву машину й почався обстріл. Це тривало буквально три хвилини, але половина селища була зруйнована, квартири, всі... У мене під вікнами падали «Гради», вилетіли всі вікна, зруйнувало пів стінки.

Була створена комісія, яка зазначила, яких збитків завдано, але я своїми силами вставила вікна, зробила ремонт.

Переважно в нас була допомога від Фонду Ріната Ахметова і Червоного Хреста. Вона зіграла істотну роль, оскільки постачань із продуктами в магазин не було. Люди боялися виїжджати. Були обстріли, на трасах страждали люди, багато хто боявся що-небудь привозити. Тому, коли давали гуманітарну допомогу, можна було якось протриматися.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новолуганське 2014 2017 2021 Аудіо Історії мирних жінки 2014 2017 зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій