Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ксенія Мартіян

«Війна дісталася й сюди»

переглядів: 1151

Переселенцями не народжуються, а стають, коли війна раптово уривається в життя людей, країну, націю. Так сталося і з нашою родиною. Наша сім'я в складі чотирьох осіб жила в Донецьку, у районі шахти «Октябрська», на вул. Енгельса на початку війни.

Страхи воєнних дій, що відбуваються в районі Донецького аеропорту й у районі шахти «Октябрська», нам довелося терпіти до липня 2014 року. У період обстрілів доводилося ховатися в підвальних приміщеннях.

Через небезпеку для життя наша сім'я була змушена покинути Донецьк 15 липня 2014 року і виїхати до Маріуполя. Там ми орендували квартиру у Східному мікрорайоні. Знайшли роботу, влаштували дитину до школи у вересні 2014 року.

Війна дісталася і сюди. Вона увійшла, нікого не питаючи, і в це тихе затишне місто.

Оскільки наша сім'я проживала на околиці, нам знову довелося пережити жахи війни. Тому що саме ця частина міста неодноразово наражалася на обстріл з боку Широкиного, де йшли бойові дії.

У результаті довелося переїхати до Центральної України, якнайдалі від жахів війни.

Стреси, пов'язані з бойовими діями, часті переїзди, зміна житла й оточення, матеріальні негаразди – усе це згубно позначалося на психологічному та фізичному стані дітей. Нам потрібно було їх захищати та підтримувати в цей нелегкий час. Бути сильними, хоча самі були не в меншому стресі.

До всього того, що випало пережити, додалася ще одна невтішна новина.

Медичне обстеження нашої старшої дочки Анастасії показало ваду серця.

Необхідно було ставити пружинку [оклюдер]. На операцію грошей не було. Лікар підказав звернутися до Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова. Ми зателефонували на гарячу лінію, розповіли про свою потребу й цей стан справ, попросили допомоги. Через невеликий проміжок часу нам повідомили радісну новину – пружинка буде, можливість операції реальна.

4 квітня 2017 року було проведено операцію нашій дочці. Хочеться висловити подяку Гуманітарному Штабу Ріната Ахметова. Дякуємо, що підтримуєте сім'ї переселенців продуктовими пакетами. Ця допомога для нас була дуже вчасною в чужому місті. І також дякуємо, що допомагаєте дітям Донбасу та їхнім сім'ям справлятися з непростими викликами в цей непростий час.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій