Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
переглядів: 1392
Асіє Алімова
вік: 64
photo0
photo1
photo2
photo3
photo4
photo5
«Онук не міг заснути і рахував постріли»

Вона живе в селі Гранітне. В 2015 році двічі знаходилася в епіцентрі обстрілів.
Першого разу врятувалась сама, вдруге врятувала ще й свою сусідку.

"Тепер мені всі телефонують і кажуть: «Асю, ти пам'ятаєш, ось ти говорила, що війни не буде». Я кажу: «Ну, я помилялася».

Я з Узбекистану. Вийшла заміж сюди 38 років тому й живу досі ось у цьому будинку.

Село в нас було виняткове, багате. Люди добрі. А ось по війні – розруха, люди всі повиїжджали, а ми сидимо. Пів села залишилося чи ні, не знаю.

Онук не міг заснути і рахував постріли

 Ми їздили електричкою. Був 2014 рік. Початок. Їдемо ми в Донецьк, і всім страшно. Я кажу: «Та чого ви боїтеся? XXI століття, центр Європи. Яка може бути війна?».

І ось тепер мені всі телефонують і кажуть: «Асю, ти пам'ятаєш, ось ти говорила, що війни не буде». Я кажу: «Ну, я помилялася». 

Перше, що я відчула: я сплю, 4 година ранку, вікна відчинені – і як почало, як почало… Гул стоїть… У нас село є, туди як [почали стріляти]. Я не знаю, що це було. Або «Гради», або що… Найперше – ось це. Потім пішли і від нас, і до нас – усе було, страшно стало.

Вийшла на вулицю і відразу зателефонувала в це сусіднє село дівчатам. Сказали: «Це у нас, Асю, поки навіть говорити не можемо. У кого свині, у кого що, кого поранило, у кого машина, у кого скирта горить». Уже і скирта була – кінець серпня. Найперше це було.

У наше Гранітне [стріляли] після цього, десь наприкінці серпня. Якось цілий день… Це 5-го, напевно, вересня. Якраз Мінськ засідав. І цілий день, цілий день стріляли. Постріл – воно летить, чуємо, і падає десь, хто його знає де. Увечері мені подруга зателефонувала, каже: «Асю, заспокойся, у Мінську вирішили, що перемир'я». Тоді світло відразу згасло, у нас місяцями світла не було…

Дітей я відправила до Криму. Ну, вони теж там… Кому ми потрібні? Вони потім приїхали, теж бачили…

Онук не міг заснути і рахував постріли

Був 2015 рік. Двічі мені було дуже страшно. Стріляли звідси, прямо біля нашого будинку. І мені потрібно було вийти, піти в підвал. Ніч, пів на другу ночі, хапаю одяг, думаю, у підвалі й одягнуся. Зима сніг. У коридор тільки вийшла – і воно падає ось тут. Я ж вважаю, що встигну. Вийшла й розгубилася. Не знаю, чи то сісти, то чи вийти, то чи зайти. Так і стояла. Обійшлося, але як вибухнуло, ось наприклад шматки палаючого чогось наверх злітають і потім осідають. Де на даху, де куди.

І вдруге було. У нас магазин є, пішла по хліб, пів на десяту. Туди встигла, хліб узяла. Іду назад, думаю, ось тут жінка, Галина Андріївна, щось я її вчора не бачила, зайду-но до неї. Ось її хата біля дороги.

І я тільки підійшла – почався обстріл, прямо над головою все летить.

Я встигла і її заштовхнути, і сама зайти. Усе. І пішло, посипалося всюди. Виходжу, дивлюся: величезна яма – ось тут, якраз би мене «впіймало». Двічі в мене було таке. Весь час страшно, але ці два рази дуже було страшно.

Ні про що вже не думаю. Що судилося, те побачимо, аби не поранило. Уже якщо що, то з кінцем, тільки так. Поранило дуже важко, уяви: ногу відірве, руку відірве. У нас тітка померла 24 листопада. Мені телефонують, а я не можу піти. У нас іде обстріл. Я не можу піти біля неї посидіти. А вранці вже треба йти на похорон.

Тут ось Алімови живуть. Виходжу, дід плаче. Кажу: «А що сталося?». «Ось, онучку…» Стріляли. У вікно було постріл. Хто стріляв? Хто його знає. У вікно. А дівчинка була в кутку… Ходить бабуся, плаче: «Вона ось щойно тут була. І ось уже на кладовищі». Плаче бідна. Тому похорони були в один день: там тітка, тут дівчинка, онучка.

 Найбільше дітей шкода. Що вони бачать? Нещодавно теж стріляли, онук зі мною був. Каже: «Що робити?». Я кажу: «Нічого. Спи». «Як мені спати, якщо я не можу?» Каже, постріли рахує. Порахував, нарахував, не знаю скільки, коли перестали – заснув. Нещодавно це було, днів десять тому, може, менше.

Людина до всього звикає. Якось пристосовуєшся. Нагрів воду, викупався якось.

 Найгірше – вугілля немає. Чим будемо опалювати, не знаю. Найперше головне питання в нас вугілля. Світло дороге, дров узагалі немає. І вугілля немає. Я отримую 1600 гривень пенсії, 1624. Вугілля коштує 8000 гривень за тонну. Дві тонни мені треба як мінімум. Де мені їх узяти?

 Фонд Ріната Ахметова допомагає, щиро їм дякую. З 2014 року я отримую [продукти] як інвалід другої групи. Ще Червоний Хрест нам допомагає. Червоний Хрест і Фонд Ріната Ахметова. Щиро йому дякуємо. Він один. Червоний Хрест – з усього світу, а він один. Сам від себе. Він молодець. Він один у нас, хто пожалів людей і допоміг.

 Усіх шкода, ніхто не винен, що опинився в цей час ось тут. Або тут, або там. І ті люди не винні, і ми не винні.

Мрію, щоб війна скінчилася, і діти наші нормально жили, працювали, до школи щоб, не боячись, ходили, і вночі спали спокійно.

Онук не міг заснути і рахував постріли

Хто не пережив цього, він не зрозуміє. Зараз більше починаєш розуміти ось ці слова. Вони в дитинстві мене дивували. Що за гасло: «Світові – мир!» Це що за гасло? Тепер воно справді актуальним виявилося. Світові мир!

Цінуєш мир, цінуєш тишу. У мене онук. Він коли в першому класі вчився, знімали їх у школі. І в нього запитали: «Що для тебе головне?». Він сказав: «Мир». Ця дитина вже знає, що мир потрібен.

slide1
slide2
slide3
slide4
slide5
slide6
slide7
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій