Нагорняк Анастасія, 14 років, «Невська гімназія» Красноріченської селищної ради Луганської області, село Невське

Есе «День, коли для мене почалась війна»

Що таке війна? Цікаве питання, а відповідь на нього дуже страшна. І все ж таки, що таке війна, для чого вона потрібна? «Війна – це смерть, розруха, горе». Але це з одного боку, а ще й є інший бік для тих, хто її розпочав. Комусь потрібні території, родючі землі, вода чи корисні копалини, хтось хоче збагатитися, примножити свої статки. Від цього страждають невинні, в першу чергу це жінки, діти та старі люди.

Що ж таке війна? Війна – це лише слово, але воно й досі не зовсім зрозуміле мені, тому що я майже її не бачила, хоча живу в Луганській області, з війною як з такою не зустрічалася. Коли почалась війна на території Донбасу у 2014 році, мені було лише сім років, і я цього не розуміла.

А коли почала підростати, думка про те, що на території України проходить АТО, вже дуже тісно стала частиною моєї свідомості.

Напевно, перший раз я усвідомила, що Україна знаходиться у стані війни, коли я разом зі своєю сім’єю поїхала до міста Рубіжного і там на залізничному вокзалі побачила, як на платформі вантажили військову техніку: танки, БТРи, КрАЗи і багато таких машин, що я й не знаю їхньої назви.

Саме в цей момент, коли я побачила дула танків і БТРів, на яких були надіті чохли, я усвідомила всю серйозність ситуації, в якій опинилася наша країна.

Можливо, саме в цей момент я подорослішала і стала більш серйозніше відноситися до всього, що мене оточує, я стала дивитися новини, слідкувати за ситуацією, яка відбувається  в нашій країні, в інтернеті. Саме тепер я повністю зрозуміла значення слів: служити за контрактом і волонтер.

Кожна людина повинна не тільки задуматись, але й зробити що-небудь заради спокою на землі, адже найбільше в світі щастя – це мир.