Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Надія Володимирівна Бутурлакіна

«Вийшла по воду – й почався обстріл»

переглядів: 108

Мені 36 років, я родом з Макіївки Донецької області. У 2014 році переїхала з сім’єю у Маріуполь. У перший день повномасштабної війни збиралася на роботу, але керівництво сказало залишатися вдома. Я не думала, що дійде до такого кровопролиття. Сподівалася, що за кілька днів бойові дії закінчаться. Була впевнена в тому, що окупантам не вдасться захопити Маріуполь.

Мене шокували трупи, які лежали прямо біля будинків. Одного разу я й сама ледь не загинула: вийшла по воду – й почався обстріл. Також мене шокувало те, що людям доводилося красти продукти в магазинах, щоб вижити. 

Коли ми виїжджали, то бачили розстріляні автомобілі з трупами всередині. Нам довелося перетнути багато російських блокпостів. Окупанти задавали провокаційні питання. Наприклад, про наше ставлення до росії та свого президента. 

Ми намагалися уникати прямих відповідей. Говорили, що цінуємо дружбу й мир. Боялися за дітей, тому поводилися спокійно, щоб нас пропустили. Росіяни рилися в речах. Щоправда, нічого не забрали. Було страшно проїжджати вигорілі території. Дорогу перекривали повалені дерева. Вказівних знаків майже не було. Найприємнішим моментом став той, коли ми добралися до першого українського блокпоста й почули рідну мову. 

Ми зупинилися в Одесі, бо тут прийнятні ціни на житло. Складно влаштовувати свій побут у незнайомому місці. Я не можу знайти роботу за спеціальністю. Діти навчаються дистанційно, не мають змоги вживу спілкуватися з однолітками. 

Не впадати в депресію мені допомагають діти й віра в майбутнє. Мрію, що цього року війна закінчиться. Покладаюся на ЗСУ. Я не хочу виїжджати з України. Надіюся на мирне життя на батьківщині.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта вода житло непродовольчі товари робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій