Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аліна Олександрівна Потапенко

«Війна… Для кожного з нас вона уособлює біль, жах та сум»

переглядів: 228

Потапенко Аліна, 15 рокiв,

Високівська загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів, с. Високе

Есе "Один день"

Війна… Для кожного з нас вона уособлює біль, жах та сум. Історія людства росте з війнами. Чи був хоч один день, коли ніде на планеті не точилася війна?

Раніше, на сторінках книжок, війна видавалась мені чимось фантастичним. У моєму розумінні існувала лише Друга світова війна. Але вона була так давно!

Уже майже не залишилося свідків тієї страшної багаторічної битви. Начебто страшна, але героїчна вистава. У світі зараз точиться багато малих війн, але вони далекі від реального нашого життя. Звичайно, у свідомості усіх дітей відклалося, що війна – це явище ганебне та потворне…

Одного ранку, з увімкненого батьками телевізора, пролунали жахливі новини, які шокували мільйони людей…

Початок війни на Сході України.

Звичайно, наша країна одразу почала діяти. Це помітив кожен учень, вчитель нашої школи, кожен житель нашого села. Із самого ранку,  лютого чотирнадцятого року, ми на власні очі спостерігали за солдатами, які проїжджали повз нашу школу. Усі були налякані великою кількістю військових.

Солдати їхали, не знаючи, що їх чекає саме там, чи вціліють вони, чи, взагалі, повернуться додому живими. Саме у цей день війна почалася для мене.

Десятки жителів нашого села були мобілізовані до армії. Батько однокласниці, сусідки, товариша, всі вони йшли не знаючи, що буде за хвилину, дві…

За кілька днів, під тихий гомін вітру вулиці  почали здійматися бойові гелікоптери та літаки. Один за одним, вони кружляли на нашій місцевості, то високо, то зовсім торкаючись крон дерев.

На щастя, ми не зазнали тих страждань, що переносять люди через війну. Нас вона зачепила зовсім частково, навіть, не дійшла. І, сподіваюсь, ніколи не торкнеться мого села, вулиці, хати…

На жаль, війни роблять не народи, а лише окремі постаті. Стільки історій існує про те, як через дрібниці починалося кровопролиття. Так легко підбурити на національну ворожнечу – і так важко зупинити кровопролиття. А життя у людини лише одне, і воно не повториться. Ніхто не має права забирати життя іншого, бо це є найвищою людською цінністю.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2014 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій