Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дарія Ігорівна Слонська

"Сльози самі котяться, коли проходиш повз розвалені будови"

переглядів: 53

Вночі атакували аеропорт у місті, район військового містечка. Вранці почула з новин, що почалась війна. Найважче пережити нічні прильоти. Після вибухів до ранку важко заснути. Повітряні тривоги щогодини теж нервують. Але краще хай виє, ніж вибухає. На роботі потрібна зосередженість, а у тебе хронічне недосипання. Найбільше шокує влучання у житлові будинки, коли гинуть мирні мешканці. Сльози самі котяться, коли проходиш повз розвалені будови. Гуманітарної катастрофи не було. Навпаки, самі на роботі згуртувались і допомагали, хто чим зможе: консервацією, одягом, засобами гігієни, евакуйованим маріупольцям, людям з тимчасово окупованих районів області, які рятувались у нас, бійцям ТРО.

Важко було, коли відключали електроенергію, але придбали ліхтарі, гірлянди на батарейках і стало легше. До війни жила одна. Завдяки війні, через те, що дитячі будинки евакуювали, я взяла 4-річну дівчинку без батьківського піклування до себе і до рішення суду з позбавлення батьківських прав її рідних батьків, опікуюсь нею, намагаючись зменшити усі психологічні травми, даруючи любов і турботу. Разом з нею взяли до себе кішку, хазяйка, якої виїхала за кордон.

Я плакала від щастя, коли опікувана мною дівчинка почала звати мене "мамою", "найкращою мамою на Землі" і сказала, що ніколи мене не покине, буде захищати від ворогів, і ми завжди будемо разом.

Дуже раділа, коли до співробітниць приїжджали чоловіки у відпустку. Робота є. Працюю методистом у закладі дошкільної освіти. Формат роботи з дітьми змінився на дистанційний, але управлінських аспектів стало набагато більше. З маленькою дитиною зараз неможливо знайти іншу роботу, та я й не збиралась, бо люблю свою теперішню. Щодня про війну нагадують розбиті місця відпочинку у місті, де гуляємо з дитиною, розвалені будинки, повз які проїжджаєш, завжди нагадують про війну. А ще "тривожна валіза", яка завжди стоїть на виході з квартири, якщо доведеться евакуюватися.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2022 2023 Текст Історії мирних жінки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я діти перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій