Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Микита Юдін

«Війна. Моя історія. Я засвідчую…»

переглядів: 354

Юдін Микита, 13 років

Переможець конкурсу есе 2023, 1 місце

Учень 8-Б класу ЗЗСО № 20 м. Бердянська Запорізької області (онлайн)

Учитель української мови та літератури – Виднокрай Аніта

КОНКУРС ЕСЕ «МОЯ УКРАЇНА»

2024 рік. Нідерланди. Місто Гаага. Міжнародний кримінальний суд. Головний прокурор Карім Хан зачитує свідчення учня однієї з українських шкіл у справі «Україна проти росії»:

– Я, Юдін Микита, учень 8 класу загальноосвітньої школи №20 міста Бердянська Запорізької області. Мені 13 років.

Я засвідчую, що школярі нашого міста відчули подих війни за кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Тоді майже кожна школа Бердянська неодноразово була «замінована». Кілька днів на тиждень заняття скасовувалися. Уже тоді росіяни, напевно, хотіли посіяти страх у мешканців міста, сподівалися зробити нас слабкими й безпорадними. А нам, українським школярам, вороги намагалися не дати можливості здобувати українську освіту.

Я засвідчую, що ранок 24 лютого 2022 року не забуду ніколи, тому що в цей час росія почала повномасштабну війну проти моєї країни. Я прокинувся від  страшних вибухів і моторошного виття сирени. Біля ще темного вікна стояв батько. Схилившись до його плеча, плакала мама. Ця картина й до сьогодні перед моїми очима. Раніше я бачив війну тільки в кіно та коли грав у стрілялки на комп’ютері. Але то були ігри з вигаданими героями, а тепер війна постала переді мною своїми реальними звуками  й образами смерті та горя.

Я засвідчую, що російські загарбники вдерлися в місто Бердянськ 27 лютого 2022 року. На вулицях з’явилися військова техніка з літерою Z та патрулі озброєних окупантів. Ми завісили вікна, щоб не було видно світла у квартирі. Батьки розшукували їжу в майже спустошених магазинах. Я кілька разів стояв у черзі за хлібом, одного разу мій номер був аж 213. Відчував страх, що хліба не вистачить, і жах перед голодом. Вечорами ми дивилися українські новини, ледве вмикаючи звук. Із батьками я ходив на проукраїнські мітинги, де діти й дорослі чинили спротив окупантам, як могли. Молились за себе, за нашу родину, за Україну. Так проходили для моєї сім’ї дні і ночі трьох довгих місяців в окупації.

Я засвідчую, що російська федерація – це держава-терорист, яка зробила мене й моїх батьків вимушеними переселенцями у власній країні. Спакувавши найнеобхідніші речі, ми відправилися в небезпечну дванадцятигодинну путь до Запоріжжя. Минаючи російські блокпости, бачили обличчя ворога, зустрічали багатьох таких же, як ми, вигнанців. Я ледве тримався на ногах, мене нудило від утоми та переживань. У Запоріжжі на нас чекала ночівля в дитсадку на матрацах поряд із такими ж, як і ми, евакуйованими знесиленими людьми. Ми жили в Тернополі, тимчасово зупинялися у Львові. Тут тато пішов до військкомату й став до лав ЗСУ. А ми з мамою незабаром переїхали до Дніпра.

Я засвідчую, що в місті Дніпро 14 січня 2023 року в багатоповерхівку на вулиці Набережна Перемоги, 118, де ми з мамою мешкали, влучила російська ракета Х-22. Кілька під’їздів було вщент зруйновано. Ми з мамою залишилися живі й неушкоджені, але тут загинули десятки цивільних. Серед них і мої однолітки, і зовсім маленькі діти. Невимовний душевний біль переповнює мою душу!

Я засвідчую, що росіяни за допомогою своєї освіти та пропаганди хочуть знищити все українське в дітях на окупованих територіях. Тому я вчуся в рідній українській школі, до якої ходив у мирні часи, і долаю всі труднощі навчання онлайн. Стараюся, як ніколи. Саме зараз я відчуваю, що значить любити свою землю, мову, усе те, що робить мене українцем. Пройшов курси з програмування, освоюю бойове мистецтво козаків у школі «Спас Штурм». Мене не здолати. Нашу націю не перемогти. Наша армія – найсильніша!

Я свідчу про злочини, які російські загарбники здійснювали щодо мене, моєї сім’ї та українського народу. Кожне слово мого свідчення є правдою.

Шановні панове судді Гаазького трибуналу! Виносячи вирок у справі «Україна проти росії», прошу врахувати мої свідчення про воєнні злочини країни-агресора. Правда, мужність і патріотизм українців мають перемогти!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бердянськ 2022 2023 2024 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення освіта діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій