Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
В’ячеслав Копил

«Війна допомогла зрозуміти, що найголовніша цінність – це життя і це здоров'я»

переглядів: 216

В’ячеслав з родиною довгий час не міг виїхати з Охтирки, де в перший же день повномасштабного вторгнення почалися вуличні бої. Його і досі шокують ракетні обстріли міст, новини з передової

Ми з міста Охтирка. Коли почались бойові дії, ми виїжджали до Полтави. Спочатку, правда, в Охтирці були, лише в березні змогли виїхати. Зараз повернулися додому. 

24 лютого десь об 11:30 почались перші прильоти саме по місту, тому що війська рф уже зашли в Охтирку. Танки їхали, боємашини, все це... Спочатку був бій у нашому місті. Ми тоді були вдома. Пізніше виїхали до наших родичів, вони живуть у передмісті. Втім, і там ми дуже добре чули, що відбувається. Ми забрали з собою наших собачку та кота. Вони були поряд з нами.

Вибухи, бої – все це було чутно і вдень, і вночі. Ми почали думати, що робити. Було дуже страшно. Тому що сидиш вдома, а тут починає бахати... Навіть згадувати це важко.

Мене і зараз шокує війна. Особливо новини - наприклад, коли у Дніпрі влучили в житловий будинок і зруйнували цілий підʼїзд: скільки там людей загинуло! А таких же ситуацій дійсно багато. І Кременчуг, коли ракета влучила в торгівельний центр. Та і взагалі, ми бачимо, скільки жертв зараз на фронті.

А що стосується нашого міста, то шокували якраз перші дні. А саме 24 лютого, коли в Охтирці почались бої. Коли нашу військову частину обстрілювали потужними снарядами і ракетами. Серед охтирчан теж тоді було багато жертв. Тобто це все відбувалося якраз в ці перші дні, коли почалася війна. Більше того, це все так чи інакше торкнулося багатьох моїх знайомих. 

Найбільша трудність – це повне нерозуміння ситуації: ніхто не знав що, як і куди все це поверне. До війни кожна родина жила якимось планами, заощадження робили на майбутнє. А коли прийшла війна, всі ці плани вщент зруйнувались.

Втім, головне те, що, ми живі і здорові. Це найголовніше. Тобто цінності, взагалі, які були до війни, зараз сильно змінилися.

Якщо тоді всі жили матеріальними цінностями, то зараз найголовніша цінність – це життя і здоров'я.

Звісно, наше життя змінилося кардинально. Те, що зараз відбувається, - дуже страшно. І скільки ще воно відбуватиметься… Ніхто не може знати, коли воно закінчиться. Тому треба бути завжди готовим до будь-яких ситуацій, які можуть трапитися. Треба не опускати руки, треба працювати, щоб був дохід, тому що життя продовжується. Мені з цим пощастило: я працюю вчителем у школі, тому роботу маю - зараз працюю. 

Але, звісно, у нашому місті з цим труднощі. Кількість населення в місті зменшилась, а значить, що й набагато менше стало робочих місць. Тобто, з роботою дійсно проблеми. Нічого хорошого немає, але ми тримаємося і віримо в перемогу. Слава нашим Збройним силам України, слава Україні. Будемо перемагати все одно. 

Але, ви знаєте, я хочу, щоб моя родина виїхала у більш безпечне місце. Але я нікуди не поїду з України, я буду тут.

Якщо ситуація буде погіршуватися, то треба йти тільки на захист, і все. Нікуди виїжджати я не буду.

Зараз у всіх українців такі психологічні навантаження - дійсно, апатія відчувається. Але без цього ніяк, коли ти розумієш, що відбувається в нашій країні. Тому я стараюсь більше часу проводити з родиною, сином, дружиною, бабусею, батьками. Ми і Новий рік разом були, і свята новорічні, і Різдво зустрічали. Якщо є вільний час, то я полюбляю ще спортом займатися. Це дуже допомагає, відволікає. 

Війна обов’язково закінчиться перемогою України. Я повністю довіряю нашому президенту, Кабінету міністрів, Збройним силам України, тому буде тільки перемога. Мені б хотілося, щоб війна закінчилась цього року. На якому етапі і як саме все це відбудеться – я не знаю, але цього року, я думаю, вже вийдемо на якийсь вектор.

Моє майбутнє – це жити в процвітаючій Україні, на рідній Батьківщині, де люди будуть отримувати гідні заробітні плати, де будуть знаходитись у безпеці, де зможуть втілювати в життя усі свої плани.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Охтирка 2022 Текст Історії мирних чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій