Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тамара Карабаєвна Мунтяну

«Від вибуху хлопця розірвало на шматки»

переглядів: 192

Про життя в Маріуполі і страшні дні під обстрілами та бомбами, які нищили людей та будинки, розповідає Тамара, яка дивом вибралася звідти. На жаль, їй довелося залишити у місті пам’ятну для неї річ. 

Коли почалася війна, я була вдома в Маріуполі. Все життя була підприємцем, торгувала на ринку. В той день, 24 лютого, я, як і всі, поїхала на свою роботу. І все - моє спокійне життя закінчилося.

Всі сили ми витрачали на виживання, тому що нас постійно обстрілювали та бомбили. Яка з пережитих подій шокувала? Їх декілька. Перша - це коли снаряд влучив у будинок, розташований поруч з моїм, а в квартирі був молодий хлопець. Від вибуху його розірвало на шматки, його кінцівки вилетіли і застрягли на дереві поблизу моїх вікон. Вони висіли там довго: ми вже евакуювалися, а вони ще були там.

Друга подія, яка мене шокувала - це коли уламок снаряду пробив стіну в моїй квартирі, а у ванній кімнаті на той момент був мій син. Я не знаю, як він це все почув, але я тільки пам’ятаю, як він вистрибнув з ванної кімнати і почав кричати, що треба лягати на підлогу. У той момент уламки пробили наскрізь стіну у ванній, відірвало туалет, викинуло вибуховою хвилею раковину, все розтрощило, а в стіні в коридорі залишилась величезна діра.

І в той момент я зрозуміла: якби це трапилось на якихось десять хвилин раніше, мене би вже не було, бо я так швидко не зреагувала б. І якщо б мій син не впав у коридорі на підлогу, йому б відірвало голову - так низько була розбита стіна.

У нас постійно був сильний холод, тому що опалення в нас не стало десь з 2-3 березня, а на вулиці була ще мінусова температура. Не було й води: спочатку ми збирали сніг і топили його, потім збирали дощову воду, також ходили багато кілометрів до річки, щоб набрати води. В нас не було їжі: добре, що в мене були хоч якісь запаси, але того не вистачило, тому ми з сином ходили на оптову базу і шукали їжу там. Бували такі дні, що за день я могла з’їсти лише пару цукерок - і все, бо більше нічого не було. 

В нас не було світла, неможливо було зарядити телефон, щоб зв’язатися з донькою і передати, що ми ще живі, і в нас все добре. В нас не було газу, тому доводилось готувати їжу на вулиці - на вогнищі.

В один з таких днів сусіди з ближнього будинку вийшли вранці приготувати їжу, і саме в цей момент нас обстріляли. Уламками снарядів вбило цих трьох людей.

Оскільки в нас не було опалення, скільки б ковдр ми не натягували, вони не допомагали, і я тоді дуже захворіла... Було важко, коли ти намагаєшся хоч трохи поспати, але від холоду просто не можеш цього зробити. 

Наприкінці березня ми змогли виїхати з міста, і зараз я проживаю поблизу моєї донечки. 

Коли ми їхали до донечки на Закарпаття, куди вона з сім'єю виїхала раніше, вона через знайомих людей домовилася про квартиру в центрі Львова. Там ми трошки відпочили, помилися й просто відчули, що ми ще люди. Нас забрали з залізничного вокзалу, відвезли і впустили в свою квартиру безкоштовно зовсім незнайомі нам люди.

Нам не ставили умов, що це на якийсь термін, просто сказали: «Будьте тут, скільки вам треба». Це був перший шок після всього, що ми пройшли. Люди у нас неймовірні!

Війна забрала в мене не тільки мирне життя, але і роботу. В один із днів від влучання снаряду спалахнув ринок, де я працювала - там згоріло все. Там було все моє життя і всі мої накопичення на нормальне існування в пенсійному віці, але тепер нічого не залишилось. Все згоріло. Зараз я знову працюю: донечка допомогла знайти роботу, бо я не хочу сидіти вдома і нудьгувати. Почати знов з нуля свій бізнес я не зможу. В мене є ще сили, але немає фінансової можливості. Втім, я не падаю духом: працюю двірником в дитсадочку, і поки мене це влаштовує.

Війна забрала в мене все – дім, роботу, спокійне життя…

Є одна річ, про яку я згадую – і мені стає дуже сумно. Коли ми евакуювалися, я везла всі наші речі на тачці. Цю тачку знайшов для мене мій чоловік для роботи на ринку. Він повністю її переробив для мене: замінив колеса, укріпив раму. І ось ми сідаємо в евакуаційний автобус, я втиснулась туди остання, а для тачки просто вже не було місця. Мені довелося залишити її там, де ми стояли дві години і чекали на автобуси, які довезли нас до Володарського, а далі - до Запоріжжя. Я згадую про цю тачку, і мені стає дуже сумно, тому що вона нагадувала мені про мого чоловіка, і на той момент це була єдина річ від нього...

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло робота літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа 2022 окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій