Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Анатоліївна Огородник

"Мама згоріла, коли снаряд влучив у наш будинок"

переглядів: 59

Я народилась і виросла в Маріуполі. Потім вийшла заміж, і ми переїхали у Київ. Тут народились мої діти. Чоловік служив у міліції, пенсіонер МВС, майор у відставці. Пішов добровольцем у військо. Моєму сину 23 роки, він також пішов добровольцем 25 лютого. Вони тепер в армії. 

У перший день війни я щойно влаштувалась на нову роботу. Коли збиралась, підійшов чоловік і повідомив про те, що сталось. Син сказав: "Значить потрібно йти воювати" і пішов до військкомату. 25 лютого чоловік посадив у машину дочку, собаку, наших родичів і повіз їх у напрямку кордону. Я не стала виїжджати, залишилась у Києві. Шлях чоловіка туди й назад зайняв тиждень. Коли він повернувся, подався у військкомат і 9 березня пішов добровольцем у збройні сили. 

Я себе почувала дуже самотньо, не знала що відбувається з моїми батьками в Маріуполі, зв'язатися з кимось було нереально. Я не знала,за кого мені хвилюватися: за чоловіка, за сина, чи за батьків. Було дуже тривожно і нервово. 

Згодом знайшла волонтерів, намагалася домовитися з ними як вивезти батька. Це не відразу вийшло, зв'язок з ними переривався. Я сама виїжджала до Запоріжжя кілька разів щоб звідти забрати батька. Врешті через зовсім чужих людей вдалося вивезти тата з Маріуполя до Бердянська. Там він застряг, тому що з Василівки нікого не випускали. Випадково знайшла автобус, який довіз його до Запоріжжя. Це все було на нервах. 

Коли тата забрали, він мені розповів, що мама згоріла, коли снаряд влучив у будинок. 

Труднощі виникли з документами. Неможливо було встановити факт смерті мами. 

Я залишилась без роботи і без заробітку. Це мене гнітить. 

Війна закінчиться, коли ми повернемо всі наші землі, а це за один день не робиться. 

Я хочу, щоб усі мої були зі мною. Хочу, щоб мій чоловік і син повернулись додому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій