Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Петрівна Пашкова

«Вибухова хвиля зірвала дах з мого будинку й вирвала двері»

переглядів: 107

Під час одного з обстрілів Ольга Петрівна вийшла на вулицю. В цей час на її огороді розірвався снаряд. Будинок Ольги Петрівни зазнав пошкоджень. Сама вона не постраждала, а от донька сусідки загинула

Мені 56 років. Я мешкала в місті Пологи Запорізької області. Працювала в дитячому садочку помічницею вихователя. Мої діти жили в Запоріжжі. 

24 лютого, близько п’ятої години ранку, я почула, як щось з гулом пролетіло над будинком. Я подумала, що то були літаки. Потім зібралася на роботу, але спочатку пішла до банкомату зняти гроші. Від людей в черзі дізналася, що зранку пролетіли не літаки, а ракети. На роботі завідуюча зібрала всіх співробітників і сказала, щоб збирали речі та йшли додому, бо почалася війна. Але потім ми все ж таки приходили, щоб допомагати переселенцям, яких поселили в дитсадку.

Третього березня в Пологи зайшли окупанти. Почалася стрілянина. Я жила на околиці міста. Вона найбільше постраждала від обстрілів. Одного дня я почула неподалік вибух. Вийшла на вулицю й побачила, як прилетів ще один снаряд і розірвався на моєму огороді. Вибухова хвиля зірвала дах з мого будинку й вирвала двері. 

Я стояла у дворі й не могла оговтатись. Потім почула розпачливий крик. То кричала моя сусідка, у якої загинула дитина: у неї влучив осколок від снаряду, коли вона вийшла на вулицю.

Після того, як будинок залишився без дверей, в ньому стало холодно. Я завішувала прохід ковдрами, але це мало допомагало. З продуктами проблем не було. Воду привозила пожежна машина. Потрібно було вистояти велику чергу, щоб набрати пару відер. 

Деякий час не було зв’язку. А коли він з’явився, зателефонували діти й умовляли виїхати. Самі вони поїхали в Німеччину ще в березні. У Запоріжжі залишився тільки син. Я поїхала до нього у квітні. 

Поки жила у Пологах, не ховалася, хоча обстріли були і вдень, і вночі. Я боялася спускатися в підвал, щоб не опинитися під завалами. Залишалася в будинку. Чула вибухи й бачила спалахи. Коли дізналася про «коридор», виїхала з сусідом на його авто. Нам пощастило: незважаючи на перевірки, ми швидко доїхали до Запоріжжя. Було близько 15 російських блокпостів. На них російські військові дивилися лише наші паспорти. Можливо, ми уникли ретельного огляду, тому що ми взяли з собою мінімум речей. В Оріхові стояли наші військові. Ми були дуже раді їх бачити. У Запоріжжі мене зустрів син. 

Хочеться, щоб закінчилася війна і повернулися внуки. Я їх уже понад рік не бачила. Також скучила за дітьми з садочка, у якому працювала.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Пологи 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій