Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Володимирівна Вороніна

«Війна виявляє, хто людина, а хто прикидається живим»

переглядів: 106

Я пенсіонерка, до війни жила у місті Пологи Запорізької області, яке зараз у окупації. У нашому місті розбомбили усі магазини, аптеки, банки; не лишилося нічого, що потрібне для життя. Хліб нам возили раз на тиждень із Токмака. Не було світла й води. У той час узимку ми ходили за двадцять п'ять хвилин до водонапірної башти. Там ми вистоювали по дві години у черзі на морозі, щоб набрати води у баклажки. 

Ми з родиною жили у квартирі, а батьківська хата — батьки вже померли, — через три вулиці. Хату навпроти зруйнувало вибухом, а наша стояла без вікон. Це було дуже страшно.

Поки ми були у Пологах, то дуже згуртувалися, ділилися, чим могли. Якщо у когось не було солі чи муки, то ми йшли, несли, що кому було потрібне. Звідкись з іншого села привозили продукти, а в нас була жіночка з інвалідністю; приходилося вставати о шостій ранку, щоб піти й щось купити — а як ти не купиш, коли жінка лежить удома й не пересувається? 

Ліків не було. Аптеки стояли розбиті: їх розбили росіяни, а розграбували наші мародери. Дуже прикро, що у наш час, коли нас просили через Василівку передати ліки, я передавала; а тепер у продажу лише російські ліки невідомо звідки. З них користі ніякої: що приймаєш їх, що не приймаєш. Тож ми ділилися тим, що у кого було.

Думаю, війна показала, хто з нас яка людина.

Коли ми виїхали на українську територію, це була така істерика, що наші солдати не розуміли, що з нами. Вони думали, що нам потрібна медична допомога, а я казала, що це через стрес, бо ми нарешті на вільній Україні.

У таких умовах ми виїжджали, ба більше — тікали, як могли. Двоє наших синів живуть у Запоріжжі. Вони наполягли, сказали, що наше життя дорожче. Від Пологів до Запоріжжя сто кілометрів, і поки ми їхали, то пройшли через одинадцять блокпостів. Навіть уявити не можна, що ми пережили, поки нас обшукували російські солдати чи найманці — не знаю, яким словом їх іще назвати. Це був великий страх, бо у родині була маленька дитина, і ми не знали, що в них на думці. Коли ми виїхали на українську територію, це була така істерика, що наші солдати не розуміли, що з нами. Вони думали, що нам потрібна медична допомога, а я казала, що це через стрес, бо ми нарешті на вільній Україні.

Ми зараз живемо у дітей. Звісно, діти й онуки допомагають долати психологічний стрес, але все рівно душа болить за рідне місто. Раз на тиждень вдається зв'язатися з сусідами, яким для цього треба виходити на висоту. Проте сусіди бояться покидати місто далі, ніж на кілометр.

Закінчення війни ми чекаємо дуже давно. Раніше думали, що це через тиждень-два закінчиться, і зараз думаємо: ось-ось уже. Все ж, я надіюся, що навесні ми повернемося додому. Думаю, що все в нас відбудують, хоча великі заводи може й не за один рік. Але ж нам, пенсіонерам, можна було повернутися, бо є магазини й аптеки, а молодь не має де працювати, тож їм треба буде ще лишатися.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Пологи 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій