Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
переглядів: 497
Артур Іванішко
photo0
photo1
photo2
photo3
photo4
«У своїй країні я став біженцем і вимушеним сиротою»

Війна це – голод, холод, розруха. Сірі непривітні обличчя із синцями під очима від постійного недосипання через безперервні бомбування.

Війна кардинально змінила моє життя. У своїй країні я став біженцем – ТПО (тимчасово переміщена особа). Але це не найстрашніше. У сукупності деяких чинників я став ще й вимушеним сиротою. Понад п'ять років я не бачив матір з батьком, брата, сестру. Вони залишилися жити в Горлівці.

Боротьба за виживання

На вулицях більше не чути дитячого сміху. Падіння моральних і етичних принципів. Похід з магазину додому, який займав не більш ніж пів години раніше, став цілим квестом на виживання, доводилося переходити від одного укриття до іншого.

У своїй країні я став біженцем і вимушеним сиротою

Усі думки людей, які постійно проживають у зоні бойових дій, зайняті тим, як вижити. Ті, хто там живе, втомилися від війни, вони хочуть знати, коли все це закінчиться.

У своїй країні я став біженцем і вимушеним сиротою

Перша зустріч із війною – це авіаудар за півтора кілометра від дому…

А якось в Артемівську (нині Бахмут) я прокинувся вночі від шуму на вулиці. Звідти лунала сварка. Визирнув у вікно. Виявилося, з'ясовували стосунки між собою озброєні люди та солдати, що зайняли оборону танкової частини. Їхні «розмови» дуже швидко переросли в перестрілку. У хід пішла як дрібнокаліберна вогнепальна зброя, так і гранатомети, і танкові кулемети.

Трасувальні патрони літали метрів за п'ятдесят від мого вікна. ВІЙНА – ЦЕ СТРАШНА СИЛА.

Моя маленька дочка сказала: «Я не хочу помирати»

Спочатку ситуація в місті не була такою критичною. Але стурбованість подіями, що відбувалися, уже на повну наповнювала всіх людей на тій території. У сім'ях постійно обговорювали новини, події, пов'язані з війною.

У своїй країні я став біженцем і вимушеним сиротою

Під час однієї з таких розмов моя трирічна дочка Даша сказала: «Я НЕ ХОЧУ ПОМИРАТИ».

Це жахливо, коли дитина, яка чула про війну від людей навколо або з екрана телевізора, відчувала на собі, яку біду несе війна.

Життя перевернулося

Війна кардинально змінила моє життя. У своїй країні я став біженцем – ТПО (тимчасово переміщена особа). Але це не найстрашніше. У сукупності деяких чинників я став ще й вимушеним сиротою. Понад п'ять років я не бачив матір з батьком, брата, сестру. Вони залишилися жити в Горлівці. На жаль, і з дружиною стосунки зайшли в глухий кут, і ми вирішили розірвати шлюб.

У своїй країні я став біженцем і вимушеним сиротою

Зараз я живу в Харкові.

У своїй країні я став біженцем і вимушеним сиротою

Мій повсякденний побут безпосередньо залежить від мого здоров'я, фізичних і розумових здібностей. А також від стабільної ситуації на ринку праці, яка зараз вкрай погана загалом у країні.

Моя стабільність, моя впевненість у завтрашньому дні, мій дім залишилися в тому періоді, який тепер правильно назвати «до війни». В іншому місті все довелося починати з нуля.

Мирним людям потрібна допомога держави

Найбільше жителі Донбасу отримували допомогу від Фонду Ріната Ахметова.

У своїй країні я став біженцем і вимушеним сиротою

Ще була допомога від Червоного Хреста та ЮНІСЕФ. Але людям потрібна підтримка на державному рівні, а не тільки за кошт небайдужих донорів чи благодійних фондів.

Найстрашніше у війні – звикнути до неї

Лякає те, що ми вже звикли жити в умовах постійної війни. І ті, хто міг би змінити перебіг історії, не поспішають це зробити. Але ж у нас вже росте покоління дітей, які у свої п'ять-шість років ніколи не жили по-іншому, не знають, що таке мир.

Я мрію бачити майбутнє своїх дітей у мирній, економічно незалежній правовій державі, де в пошані життя кожного члена держави, грамотна освіта, доступна медицина та пріоритет основних людських цінностей.

slide1
slide2
slide3
slide4
slide5
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій