Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Єлизавета Майдан

«У перерві між залпами намагалися добігти додому»

переглядів: 525

Для нас все почалося, коли побачила війська, які в’їжджали ... У Святогірську [вже] були, у Слов’янську. Ось тоді і зрозуміла, що назад шляху немає. Дивилася по телевізору, що відбувалося на Майдані. Думала, що все скоро закінчиться. Але коли до нас в селище заїхали війська, зрозуміли, що назад дороги немає і що все-таки буде війна.

У перерві між залпами намагалися добігти додому

Я чула все на власні вуха, сиділа в підвалі... Моя прабабуся пережила Другу світову війну, їй тоді було років 12-14, вона жила у Новотроїцькому, і тоді так само ховалася в підвалі. Зараз її не стало. Було жахливо бачити, коли людина, що пережила Другу світову війну, переживає і цю...

Ми нікуди не виїжджали. У той час я вчилася в школі, як раз 10-11 класи. Пам’ятаю, як одного разу знаходилися в школі. Якраз був будній день, і білим днем почався обстріл. Пам’ятаю, як під час перерви між залпами намагалися добігти додому. Всіх відпустили, і рідні приходили, щоб нас забрати.

Війна навчила нас цінувати близьких. Тому що життя — така штука, що може всяке трапитися. Фінансово, звичайно, зараз важко. У нас часто буває: якщо проходять якісь бойові дії, кудись потраплять – і немає води. Але це на пару днів.

У безпеці себе не відчуваю, тому що, все-таки, є відчуття тривоги від того, що нічого не закінчилося і в будь-яку мить стрілянина почнеться знову, адже як і раніше стріляють. Про яку безпеку можна говорити? Страшно за майбутнє дитини.

Дуже хочу, щоб швидше закінчилася ця війна. Щоб дитина жила в мирі, злагоді. Щоб я не хвилювалася щодня, що з нею щось трапиться. Просто хочу миру, щоб усі були живі, здорові. Ось про що мрію. А гроші...це — другорядне. Тому що розумієш, що найголовніше – це життя.

Я почала цінувати родичів, життя. Коли ми збираємося, намагаюся зберегти спогади, ми стали більше спілкуватися. Можна сказати, є і свої плюси. Їх мало, але вони є.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новотроїцьке 2014 2021 Текст Історії мирних жінки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій