Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дмитро Русланович Сачек

«В пам’яті як сьогодні вспливає той самий день»

переглядів: 220

Сачек Дмитро, 14 років,

Муратівська гімназія, с. Муратове

Есе «Той жахливий незабутній день…»

Я – Дмитро, хлопець, якому вже 14-ть. А тоді мені було сім. Тоді… Тоді, коли до нас прийшов злий ворог. Та чи я тоді це розумів? Звісно, що ні…

Той вже далекий 2014-й рік, але в пам’яті як сьогодні вспливає той самий день. День, коли ми вперше спустилися у підвал. А що то за підвал? Це потім я зрозумів, хіба він врятує?

Підвал, у якому мама складала заготовки для родини на зиму, маленький, низький, але я тоді сидів там і дивився на матусини банки- закрутки і думав своєю малою головою, якщо ми загинемо, то для чого все це, для кого? Якась маячня…

Трохи відволікся… Той самий день, так, так, той самий?

Це було 6 грудня 2014-го, коли наші села Муратове і Капітанове обстріляли з «Градів». Тоді було дуже страшно і незвично. Летіли снаряди, падали, все свистіло, щось розривалося, собака наш скулив і рвався з ціпка.

Був ранок, батько збирався на роботу, я прокинувся, бігаю по кімнаті, шукаю шкарпетки, штани, чомусь не находжу. Жах. Все пропало, все пропало! Мама швидко, але спокійно зібрала документи і речі, схопила мене за руку і потягла у підвал. Наш батько пішов за нами. Я пам’ятаю їх налякані очі і як мені тоді стало сумно-сумно.

Гучні звуки вибухів були все частіше і частіше. Банки навіть цокотали на полицях підвалу. Оце не війнушка, в яку ми з хлопцями гралися. А справжня страшна війна, яка застала мене в моїй домівці, в цьому холодному підвалі.

Я дуже боявся, але мене заспокоювали мама з татом, який намагався ще анекдоти розповідати. Батьки казали, що разом не страшно, що все минеться, і мені ставало легше на душі. І тоді я жався до мами, ці міцні її обійми я пам’ятаю досі.

Зараз вона мене так вже не обіймає. Я виріс. Але у мене вже після народився маленький братик. Йому трохи більше року. Мама вже його обіймає міцно-міцно, але я не бажаю йому саме таких обійм, які були тоді у підвалі зі мною.

Того страшного дня я заснув у підвалі, бо змучився і налякався. До вечора все стихло, ночували ми всі вже в хаті, мені в ту ніч снилося, знаєте що? Полиці з банками у підвалі, які чомусь мені посміхались, бо може раділи, що теж залишилися живими. Маячня якась…

Наступного дня я вже йшов до школи, радів, що зустрінуся з другом Максимом, що зможу подратувати дівчат-однокласниць. І чомусь так радісно було побачити вцілілу школу, в яку раніше не дуже хотілося ходити. Добре, що не зруйновані будинки на вулицях Муратового. Що ще для життя потрібно?

Для мене мир – це коли ніхто не свариться, це коли батьки поруч, коли ми бавимося в школі, коли я навіть отримую двійку, бо була б війна – я зовсім би не навчався. Хоча я люблю вчитися і стараюся добре навчатися, бо хочу отримати добру професію, щоб розбудовувати свою країну.

На цей момент війна тут у нас притихла, притаїлася. Снаряди рвуться десь далеко, хоча від нас до лінії зовсім близько. Як вже хочеться повної тиші і спокою! Ми вже звикли до війни, але хочеться миру, не боятися лягати спати.

Минуло сім років, вже якось по приколу згадується той перший жахливий день моєї зустрічі з війною, коли я дійсно відчув жах. То забуваєш, то знову згадуєш. Як кажуть старі люди, що ворогу не побажаєш таке пережити. Особливо у сім років… Ось і я не бажаю. Миру всім!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Муратове 2014 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій