Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир

“В Охтирці росіяни стріляли по цивільних будівлях”

переглядів: 215

Володимир не виїжджав з Охтирки під час активних бойових дій, адже це місто його дім

Ми з Охтирки. Моя мама народилася в росії, але вже п'ятдесят років мешкає в Охтирці. Ми були постійно вдома, бо мама й батько сказали, що нікуди не поїдуть, бо Охтирка - це їхній дім. 

Нас війна застала о п'ятій ранку. Мене розбудила дружина і сказала, що телефонували родичі з Харкова й повідомили, що їх бомблять. Ми ввімкнули телевізор. Так дізналися, що справді почалася війна, і вже велика кількість міст піддалася бомбардуванням. Ми переживали за старшого сина, який навчався в Харкові. Ми подзвонили йому, щоб дізнатися, як у нього справи. Сказали, щоб повертався в Охтирку. В той день дружина залишилася вдома, а я пішов на роботу. 

Весь той день був нервовий. Ніч особисто я провів на роботі, а дружина була вдома з телефоном у руках. Вона була знервована. Нам вдалося забрати сина з Харкова аж пізно ввечері. Нам допоміг мій товариш, який забрав свою доньку й мого сина. 

Найбільше шокує цинізм росії, всіх пропагандистів і керівництва їхньої країни, які розказують, що вони обстрілюють виключно військові об’єкти. Це неправда, бо в Охтирці обстріляли дитячі садки, об’єкти критичної інфраструктури й центр міста, де немає жодного натяку на військові об’єкти. Це все брехня, яку поширює та країна. Вони заявляють, що є «освободителями», що вони приїхали звільняти нас, але від когось? Ми знаємо, що коїли росіяни в сусідньому Тростянці, який місяць був в окупації.

Наше місто не було окуповане, але постраждало від нещадних обстрілів. До того ж стріляли не по військових об’єктах. 

Важко було, коли в березні були морози, а в нас були розбиті об’єкти критичної інфраструктури. Мешканці багатоповерхівок, де централізоване опалення, просто мерзли. Це була дуже важка ситуація, але вдалося все-таки зробити так, щоб люди не позамерзали. Дехто сам евакуювався, комусь допомагали. Також були проблеми зі світлом. 

Завдяки різним фондам, зокрема й Фонду Ріната Ахметова, у нас були продукти з перших днів війни. 

Через війну дружина й діти були змушені виїхати з Охтирки. На щастя, вони вже повернулись. Молодша донька, яка чула й бачила вибухи, зараз боїться повертатися. 

У мене є робота. Відволіктись від війни мені допомагає спілкування. 

Хочеться сподіватися, що війна закінчиться якнайшвидше. Прогнозувати я не можу, просто дуже цього хочеться. У майбутньому буду й надалі працювати в Охтирці, у межах своїх можливостей буду відбудовувати Охтирку, щоб вона стала ще кращою, ніж до війни. Тут є чим займатися.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Охтирка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота сім'ї з двома і більше дітьми літні люди (60+) діти перший день війни їжа розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій