Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Любов Борисівна Федченко

«В наш будинок потрапило багато снарядів»

переглядів: 271

Любов Борисівна розпочинає нове життя в Києві, бо в Маріуполі в неї нічого не залишилося: немає ні її квартири, ні маминої, будинок батька постраждав частково. Та більше за втрату житла Любов Борисівну засмучує те, що її батько не виїхав з окупованого міста, а вона нічим не може йому допомогти

Я з Маріуполя. Моє життя до війни було дуже стабільне. У мене народилася дитина, ми купили нову квартиру, все складалося добре. Але на нас напала країна-агресор, і мені довелося виїхати з дитиною в інший район. Потім у мене захворіла старша дитина, і ми повезли її на лікування в Київ. Було дуже тяжко, але завдяки своїй наполегливості, я знайшла роботу. Мої батьки залишилися в Маріуполі. Згодом я змогла вивезти маму, а батько досі там.

24 лютого я збиралася на роботу. Зранку в Києві пролунали вибухи. Всі були схвильовані, але так сталося, що у відділенні, де я працюю, було багато переселенців із Лисичанська, Донецька, Маріуполя. Ми згуртувалися й відпрацювали той день.

Я не могла зв’язатися з рідними. Від початку війни вперше їх почула 25 квітня. А з батьком зв’язалася в серпні. Він потрапив під обстріл, був сильно поранений. Я це дуже важко переживала.

Від мами я дізналася, що в наш будинок потрапило багато снарядів, що їй довелося пройти фільтрацію. Російські військові вивезли її на окуповану територію. Там уже був зв'язок, і вона змогла мені зателефонувати. Мама приїхала в Таганрог, звідти – в Петербург, а потім через усю Європу добиралася до Києва.

Батько мені телефонує дуже рідко, розмови були короткі. Мене засмучує, що я ні фінансово не можу йому допомогти, ні забрати його звідти.

З житла в нас у Маріуполі нічого не залишилося. Наш дім на лівому березі вже навіть розібрали. Квартира мами згоріла, і частина батькового будинку теж. Немає вже нічого.

Найважче – усвідомити те, що мого міста більше немає. Там було наше життя. Мені хотілося б знати, що є місце, де я росла, де росли мої діти. Але ми сильні, ми все витримаємо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло робота сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя розлука з близькими окупація фільтрація Обстріли Києва
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій