Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Михайло

«В мороз ми спали у кімнаті без опалення»

переглядів: 152

Максим так мобілізувався з початку війни, що його навіть не турбували хронічні хвороби. Він вивіз із Маріуполя крім своєї бабусі ще трьох жінок похилого віку і домашніх тварин 

Ми мешкали у Маріуполі, коли усе це почалось, на Лівому березі. О четвертій ранку почалися вибухи дуже голосні. Я прокинувся і вже не зміг заснути. Потім просиділи з бабусею весь день в підвалі й виїхали до центра. Сподівалися, що там буде спокійніше, але з часом краще не стало.

«В мороз ми спали у кімнаті без опалення»

Ми жили десь два-три тижні зовсім без світла, без опалення, без тепла. Не було магазинів, там все палало. Були прильоти у наш двір. Ми на шостому поверсі жили, бо всі бомбосховища були зайняті, і бабуся дуже почала хворіти, бо ні ліків, нічого не було. 

«В мороз ми спали у кімнаті без опалення»

Мені знайомі зателефонували і сказали, що їм вдалося виїхати. До цього там я дуже багато чув, що не дають виїжджати. Машини, які намагаються виїхати, підривають. А 16 березня зателефонували друзі й сказали, що їм вдалося виїхати. 

До нас ще приїхали родичі з Лівого берега, і нас було 16 людей: там діти, бабусі старенькі, тварини – кішки і папуги. І був вибір - чи йти до бомбосховища старого. Воно не обслуговувалось. Там пліснява, дошки, скло та холод. І ми вирішили, що краще спробувати виїхати, ніж так. 

У нас, мабуть, не все так і погано було. Ми добре скоординувалися: деякі люди ходили за водою, деякі готували на кострах. То мабуть, все-таки найбільшими проблемами були їжа та вода і постійні погрози того, що прилетить снаряд і все закінчиться.

«В мороз ми спали у кімнаті без опалення»

Важко було до магазину ходити, там один працював і дуже великі черги були, ось я пам’ятаю. І ось коли ми в тих чергах стояли, то там постійно снаряди прилітали.

Деякі люди озвіріли і почали мародерити. Я пам’ятаю, що ми там ночами не спали, чергували: виглядали з вікон і дивилися, щоб наші машини не порозбирали на запчастини, бо там дуже оперативно все робилося. 

Єдине, що пам’ятаю з гарного такого – у мене весь організм мобілізувався цілком. Я тоді хворий був, у мене була температура десь 38, і я буквально за день і вечір вилікувався повністю від усіх хвороб, тому що потрібно було діяти. У мене здоров’я дуже погане, хронічні болячки є, які холод не переносять. А ми спали у кімнаті, коли і сніг випадав, і мінуса були, а опалення не було -  і я ні разу не захворів. Це, мабуть, щось приємне таке, цікаве.

«В мороз ми спали у кімнаті без опалення»

Всі друзі повиїжджали за кордон по роботі – офіс розбомбили, де я працював. Зараз роботи толком нема. То добре, що я віддалено працюю - щось знаходжу, якісь варіанти. Додому дуже хочеться, та поки нема можливості повернутись. 

Ми сподівалися, що все буде добре, коли були новини про те, що є потяги. Але це був кінець – я так пам’ятаю. Нам казали, що є варіанти виїхати на потягу, але ми сподівалися до останнього, що все мине, бо думали, що Маріуполь добре захищений та всього такого може не статися. Також у мене з родини – я і бабуся старенька, а вона дуже не хотіла виїжджати. Мені насильно довелось її вивезти і пообіцяти, що ми повернемось додому. Тож це дуже важко для мене було і для неї теж. 

«В мороз ми спали у кімнаті без опалення»

Під час евакуації єдине, шо було важко, - дуже великі черги. Ми стояли у Мангуші десь 14 годин, тоді до Бердянська також десь 12 годин. Але пропускали. Бачили бабусю стареньку з кішкою на руках - запитань не ставили ніяких, просто пропускали. Це коли ми їхали через окуповані території.

У мене було два кота й папуга, але один кіт втік, поки ми ходили по степах. Повна машина була. Я ще з собою, крім бабусі, вивозив трьох жінок. Робив все, що можна, щоб їм допомогти також.

Зараз ми у Івано-Франківську знаходимся, бо тут тітка та дядько - до родичів доїхали. Вони самі з Краматорська також. Їм теж довелось виїжджати, бо у них дитина маленька. 

Я сподіваюся, що життя зміниться на краще найближчим часом. 

Я спілкуюся з друзями, які навіть зараз за кордоном, у них там і світло є, і робота нормальна. Якщо вони там на заробітки поїхали як біженці деякі, але їм також важко. Я думаю, зараз всім важко. 

Я сподіваюся, що війна закінчиться, як обіцяють, весною чи літом. Але мені чомусь здається, що це затягнеться може рік, а може, й більше. Будемо сподіватись. 

Я б дуже хотів повернутися додому, і бабуся також. На кладовище попасти, де мої родичі залишилися, родина. А далі буде видно. Я не знаю, чи буде життя у Маріуполі. Тому час прийде.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими Біженці окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій