Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Крижанівська

«У будь-якій ситуації потрібно залишатися людиною»

переглядів: 631

Війна для мене – це повна катастрофа. Мені довелося змінити місце проживання, залишити всіх знайомих і рідних і виїхати. На той час у мене було двоє маленьких діток, я була при надії.

Були військові, але в нас усе було спокійно. Подекуди стріляли, але ми особливо не боялися, усе було нормально. У новорічну ніч із 2014 на 2015 рік я з дітьми пішла в гості до своєї куми. Сиділи, відзначали й почули постріли, зникло світло. Ми з дітьми зібралися спати і буквально через годину в будинок заскочили військові й почали нас із дітьми збирати в підвал. Ми просиділи в підвалі дві доби. Після цього ми вирішили залишити територію бойових дій.

Безпосередньо воєнні дії я не бачила, але доводилося спостерігати стрілянину на блокпостах. Бачила також великі обстріли і як снаряди розривалися біля будинку. Вилітали вікна та двері.

Під час обстрілів загинуло багато сусідів, постраждало багато будинків. Переважно ми з рідними заспокоювали одне одного, що все налагодиться, усе буде добре, війна вічно тривати не буде. Але переважно заспокоювали дітей.

Спочатку ми поїхали до родичів у Старобільський район. Пробули там три місяці, поки в нас тривали бомбардування, не було ні світла, ні води – взагалі нічого.

Потім, коли все трішки вляглося, ми з дітьми поїхали назад до батьків. Я знайомила дітей із військовими, щоб вони їх не боялися, тому що телебачення розповідає одне, а насправді все зовсім по-іншому. Звикали до блокпостів, паспортного режиму. Але у 2017 році ми переїхали до Полтавської області, коли була друга спроба прориву. Я особливо не знаю, що саме відбувалося, але були сильні бомбардування і один військовий допоміг нам виїхати в Полтавську область.

У планах було повернутися, я думала, що поживу в Полтавській області деякий час, поки все заспокоїться. Але зараз нам повертатися немає куди. Усе розбите, розбомблене, наш будинок дуже постраждав. Але так як я в ньому не була прописана, ми його тільки купили й не встигли оформити документи, то жодна організація не бралася за його відновлення.

Там і дах розбитий, і стіни потріскалися. Немає ні школи, ні дитсадка. Немає сенсу повертатися туди з дітьми. Якби я була сама, то обов’язково повернулася б.

Там дуже гарна природа. До війни у нас був відкритий доступ і до поїздок, і до продуктів. А коли почали бомбити, то закрилося багато магазинів, припинив роботу транспорт, село залишилося ізольованим від усього.

Я втратила роботу, тому що в період бомбардувань не знаєш, чи то бігти на роботу заробляти гроші для дітей, чи то сидіти з ними, тому що, не дай Бог, будуть стріляти, а я не встигну до них добігти. Діти не ходили ні в садок, ні в школу, тому що відстань була дев’ять кілометрів. У разі бомбардування я б просто не добігла до них.

Навіть після переїзду ми не відчуваємо себе в безпеці. Бо невідомо, що буде далі, і якщо триватиме війна, то вона піде далі.

Щодня з новин чути: то там заворушки, то там. Від нас недалеко Полтава, і щоразу думаєш: «Господи, хоч би воно все припинилося, хоч би не дійшло до нас». Тому що я ще однією війни не переживу, у мене після цього психіка настільки порушена... Із дітьми психологи працювали. Я хоч і не показую дітям, що все погано і важко, але все одно. Спокій для дітей став найціннішим.

Що б не трапилося, у будь-якій ситуації потрібно залишатися людиною. Коли в нас у селищі не працювали магазини, нас дуже виручала гуманітарна допомога, яку ми отримували. Було багато організацій, але частіше за все я отримувала допомогу від Фонду Ріната Ахметова. Він привозив продукти і дійсно багато чого зробив у нашому селі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Трьохізбенка 2014 2015 2017 Аудіо Історії мирних жінки діти 2014 2015 2017 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення освіта харчування дітей житло непродовольчі товари робота неповні сім'ї сім'ї з двома і більше дітьми їжа розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій