Хуторна Анна, учениця 9 класу Гребінківського академічного ліцею Гребінківської селищної ради Білоцерківського району Київської області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Школенко Юлія Іванівна

Чому бути українкою - це моя суперсила?

Я пишаюся тим, що я народилася й проживаю в Україні!  Я пишаюся  тим, що я українка! Моя країна найкраща у світі! Україна славиться барвінковою мовою, багатими традиціями й прекрасними людьми. Бути українкою — це відчувати в собі тепло рідної мови, яка є віддзеркаленням нашої багатовікової історії. Мова — це не просто засіб спілкування, але й ключ до культурної скарбниці, яка допомагає формувати наше світосприйняття та світогляд.

Українська мова посідає друге місце завдяки милозвучності. Кожне слово, наче нота в музичному творі, несе в собі відтінки почуттів та емоцій. Рідна мова бринить усіма барвами веселки й чарує своєю досконалістю.

Я пишаюсь тим, що я українка, бо я живу в країні з доброзичливими людьми. Українські традиції, пронизані доброзичливістю українського народу, передавалися від покоління до покоління. Особливий ритуал в українському календарі — це зимові, весняні та літні свята, пов'язані із землею та природою, а саме: Різдво, Водохреща, Масляна, Великдень, Івана Купала — усі вони мають глибокі корені в давньому поклонінні силам природи. Різноманітні  обряди, які здійснюються під час цих свят, символізують тісний зв’язок віри й надії та сприяють гармонії людини з природою.

А яким прекрасним є традиційний український обряд весілля! Це дуже яскраве та веселе свято, під час якого лунають побажання молодятам і народні пісні, що дарують незабутні враження. «Українська народна пісня – це духовне обличчя нації», –писав один з найвидатніших польських письменників Адам Міцкевич.

Не можна не сказати про українських композиторів, які досягли особливого успіху  в різних жанрах: народних, камерних, симфонічних, вокальних, інструментальних та інших. Вони зробили вагомий внесок у світову культуру. Їхня музика відображає багатогранність української душі і є джерелом натхнення для людей усього світу.

Я пишаюсь нашою культурою й мистецтвом. У нас є дуже багато видатних письменників, композиторів, художників, скульпторів, архітекторів, серед яких найпочесніші місця посідають такі митці: Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Микола Лисенко, Катерина Білокур, Василь Кричевський, Олексій Бекетов та багато-багато інших.

Українські твори перекладені мовами світу. «Кобзар» Тараса Григоровича Шевченка перекладено понад 100 мовами. Його  читають люди в усіх куточках Землі. Твори, що увійшли до збірки  відображають дух українського народу. У фольклорі й художній літературі закладено не лише багатство й краса мови, але й  глибока мудрість, що передається з покоління в покоління. 

Особливу увагу слід приділити ролі української мови в розвитку національної свідомості. Вона є засобом утвердження ідентичності. Мова об'єднує людей у велику українську родину.

Висловлюючи свої думки та передаючи емоції українською мовою, я відчуваю себе частиною чогось великого та важливого. Це не просто вибір слів, але й вибір бути частиною спільноти, яка пронесла своє ім'я через віки. Писати українською — це вклад у розквіт рідної мови,  культури та звичаїв народу.

Україна пережила багато випробувань, але завжди залишалася непохитною у своїй боротьбі за незалежність і гідність. Ми входили до складу  СРСР, та  в 1991 році вибороли незалежність. На жаль,  випробування для нашого народу не закінчуються…

Українці – це чуйні люди, які не пройдуть повз людину, яка потребує допомоги.  Ми завжди готові зрозуміти й підтримати  один одного. Кожен з нас вірить у те, що  Україна все переживе й переможе. Настане світлий день – день без війни! 

Українці – незламний народ, який ніколи не здається, а лише йде вперед. Українці – це талановиті, волелюбні, сміливі, трудолюбиві, щедрі й щирі люди!  Українка – це не просто національність, а особливий стан душі, який керує й рухає мною, підтримує й мотивує мене до здійснення мрій.

Я розумію, що бути українкою – не лише є вираженням ідентичності, а й стає своєрідним маніфестом культурного самовизначення. Я пишаюся тим, що я українка! Вірю в майбутнє своєї країни! Україна стане успішною й  квітучою державою! Я хочу бути частиною цього майбутнього й приносити користь людям!