Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Михайлівна Наумова

«У провулку лежали покійники, а поряд люди гріли собі чай на багатті»

переглядів: 69

Мені 52 роки. Я викладаю українську мову в Приазовському технічному університеті. Жила в Маріуполі, у приватному секторі, а батьки – в селищі. Війна застала мене у мами. Я доглядала її, бо вона була в тяжкому стані. А тато перебував у лікарні біля порту. Після 24 лютого я встигла один раз з’їздити до нього, а потім не було можливості. Згодом ще й зв’язок зник. Тато зумів самотужки добратися додому, хоча йому вже 78 років. 

24 лютого, о п’ятій ранку, я почула вибухи. Зайшла в інтернет і дізналася, що путін оголосив війну. Я відразу зателефонувала татові. Мене шокувало те, що нас одразу почали бомбити. А найстрашнішим було те, що кожної ночі я прокидалася від гулу літака і знала, що через півгодини пролунає вибух. 

Було страшно усвідомлювати, що зі мною – двоє літніх людей, які перенесли ковід, а будинок залишився без світла, води і газу. Я дуже злякалася, коли біля нашого двору впав снаряд. 

Одного дня я поїхала додому, щоб забрати деякі речі. Мене зупинили українські військові. Вони поспішали. Сказали, що їм потрібне моє авто. Пообіцяли повернути. Але я тоді подумала, що вже не побачу свій автомобіль. Яким було моє здивування, коли через півтори години мені зателефонували й сказали, щоб я прийшла по авто, а ще попросили вибачення за те, що так вийшло. Це було дуже приємно.

Людська доброта – це найдорожча валюта. У нас зникла вода. А на сусідній вулиці жив пастор церкви християн-баптистів, пан Веніамін, у якого була свердловина. Він жодного разу нікому не відмовив у проханні набрати води. Люди зносили йому пальне для генератора, щоб можна було накачати води.

Ми виїжджали в середині квітня. Тато трішки оговтався – сів за кермо. А я була в ролі штурмана. Мама сиділа позаду і читала молитви. Ми з татом настільки зосередилися на дорозі, що у нас не було ніяких емоцій, навіть страху. Вибиралися через хащі і шлакову гору. Дивом не натрапили на міну і не пробили колеса. Біля шлакової гори лежали трупи. Між будинками на Нікопольському проспекті ми теж бачили мертвих людей. У провулку лежали покійники, а  буквально за десять метрів від них люди гріли собі чай на багатті. Це було страшно, а також страшно було бачити випалені будинки.

Трішки легше стало, коли виїхали за Маріуполь. Але ми ще три дні стояли на фільтрації. Спочатку приїхали в Бердянськ. Думали, що там пристанемо до якоїсь колони, але росіяни вже не дозволяли їх формувати. Ми заїхали на дві доби до родичів, а вже потім самі поїхали в Запоріжжя. По дорозі до нас приєдналося ще два автомобілі – і ми рухалися невеличкою колоною. Переночували у дитячому садочку. Потім виїхали до родичів у Кременчук, а звідти – в Київ. Люди прийняли нас. У нас є опалення, світло та вода. Тато й мама здорові. 

Я вірю в Бога, в ЗСУ, в перемогу. Головне – щоб був мир. Дуже хочу, щоб мої внуки жили в сильній, незалежній, міцній, економічно розвиненій країні, щоб вони почувалися вільними людьми.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я непродовольчі товари перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій