Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Сергій Шичев

"Я не помру, поки не зав’яжу на її кісках бантики"

переглядів: 46

51-літній Сергій Шичев помер 21 березня 2022 року в нестерпних муках, без медичної допомоги, через поранення, які отримав у ніч із 16 на 17 березня. Сергій мешкав у багатоповерхівці на проспекті Перемоги, 99. Тієї ночі авіабомба влучила у сусідню квартиру. Кілька поверхів будинку склалися, ніби карткові. Сусіди витягнули Сергія з-під завалів. Вранці вони прибігли до його дружини Оксани, яка була у батьківській квартирі, й розповіли, що сталося.

Я не помру, поки не зав’яжу на її косичках бантики

«Сергієві перебило нижню частину тіла. Ми перенесли його до квартири моїх батьків у тому ж районі. У страшних муках він прожив ще п'ять днів. Сергій розумів, що помирає, казав: «Коли винесете мене за гаражі, ваші речі мають бути зібрані, ви маєте бути на шляху з Маріуполя». Просив не давати йому питної води, бо все одно помре, казав: «Дайте мені технічної». Це дуже страшно – бачити, що твій чоловік помирає, а ти нічим не можеш допомогти», – розповіла Оксана Шичева.

22 березня тіло Сергія винесли у двір за гаражі. Рідні причепили на руку чоловіка бірку з особистими даними, а потім вибралися з пекельного Маріуполя.

«У ці дні відкрили «зелені коридори» у напрямку окупованих територій Донеччини, з Лівого берега виїзд був можливим лише туди. Нам вдалося виїхати. Наш син Станіслав зі сім’єю також дивим вижив – вони вийшли з міста практично пішки», – сказала Оксана.

Сергій Шичев народився у сім’ї викладачів. Закінчив Приазовський державний технічний університет за спеціальністю «сталеплавильне виробництво». Був підприємцем, ремонтував побутову техніку.

«Він дуже любив читати класику, грати в шахи. Був надзвичайно компанійським. Мав друзів ще зі школи, підтримував зв'язок із однокласниками. Мріяв про онучку й казав: «Я не помру, поки не зав’яжу на її косичках бантики», – пригадала Оксана.

Після понад півтора року від загибелі Сергія рідні не знають, що сталося з його тілом в окупованому Маріуполі.

«Ми так і не знайшли його, не знаємо, чи похований у братській могилі чи спалений у мобільному крематорії. Наш син намагається через суд отримати свідоцтво про смерть. Рівненський міський суд поки відмовив. Син не міг особисто поїхати в окуповане місто, щоби отримати довідки чи письмові покази свідків. Сподіваємося, що при повторному розгляді суд таки піде нам на зустріч. Це дуже складний процес для багатьох маріупольців, таких як ми – сотні тисяч», – додала дружина.

У Сергія Шичева залишилися дружина, син, онук, мама і брат.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я діти перший день війни Обстріли Маріуполя Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій