Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віталій Петрович Кривко

«У приватному будинку було легше виживати, ніж у багатоквартирних»

переглядів: 104

Я з Маріуполя. Пенсіонер. Раніше працював у Головному управлінні поліції. Коли розпочалася війна, я хворів на ковід і лікувався у лікарні. Був там один, бо все обладнання вже вивезли, евакуювали. Залишалися тільки дві медсестри. Вони мені робили уколи, крапельниці. Через 3-4 дні після початку повномасштабної війни, почалися інтенсивні обстріли всього міста. Медсестри сказали, що виходити на роботу більше не будуть. Дали мені ліки, і я лікувався вже вдома.

Ми жили біля моря у приватному будинку з дружиною, сином і невісткою. До нас ще переїхала сестра невістки з нашою свахою і двома діточками. Всі разом ми залишалися там до 19 березня. Потім змогли виїхати з Маріуполя до Запоріжжя.

У нас були деякі запаси їжі, консервація. Готували на вулиці, на вогнищі. Не було ні води, ні опалення, ні електроенергії. Були всі разом в одній кімнаті: три-чотири людини спали на одному ліжку.

Ходили по воду до джерела за питною водою. А для технічних потреб носили воду з моря. У приватному будинку було краще, ніж у багатоквартирних. Я з подвір'я нікуди не виходив, за дровами ходили син та зять. З дому я не хотів їхати, але коли біля нашого будинку впала бомба, затрясся дах, вирішили не зволікати з виїздом.

Найважче – відсутність інформації. Ми інколи ходили на залізничний міст, там було місце, де пробивався інтернет. Було дуже складно зарядити телефон в принципі. А потім уже, коли зустріли наших, хотілося і молитися, і хреститися. Слава Богу, що все закінчилося.

Ми жили біля дороги, і повз нас часто проїжджали машини з білими прапорами. Сусіди виїжджали до драмтеатру, там збиралася колона, але щоразу поверталися, бо виїзду не було. Потім ми зібралися у колону 3-4 машини і поїхали у бік Бердянська. За містом уже стояли «ДНРівці», були блокпости, усіх ретельно перевіряли. Молодих хлопців роздягали майже догола, дивилися татуювання. У кого вони були – забирали. Я пенсіонер, мене не турбували. 

У Бердянськ ми не заїжджали, поїхали далі. Дорогою до нас додавалося все більше і більше машин, тож великою колоною ми поїхали до Василівки. Від Бердянська до Василівки було 10-15 блокпостів. На кожному обшукували, розпитували. Витягували речі з багажника. Просили закурити, щось вимагали. Врешті ми приїхали у Запоріжжя. Нас зустріли у волонтерському центрі, нагодували, пропонували поселитися. Зараз ми в Івано-Франківську, у мене тут родичі.

Я б хотів, щоб війна закінчилася хоч завтра. Вважаю, що скоро все налагодиться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я харчування дітей непродовольчі товари сім'ї з двома і більше дітьми літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій