Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олег Володимирович Музиря

«У окупантів був наказ: стерти Маріуполь з лиця землі»

переглядів: 228

Я працював на «Азовсталі». У мене досі є пропуск. Як тільки там знову буде Україна, я одразу хочу їхати до Маріуполя відновлювати і місто, і завод.

Коли розпочалася війна, щодня було дуже гучно, відбувалося багато жахливих подій. Було навіть таке, що вбитих маленьких дітей ховали у коробках. У мене були садові лопати, тому до мене часто заходили люди, щоб поховати своїх рідних. Місцеві заходили просто так, тому що ні вікон, ні дверей уже не було. Я перебував у Маріуполі до квітня, аж поки туди не зайшли рашисти.

Я бачив усю цю показуху. Коли накривали столи, заганяли автоматами туди літніх людей. В кільце їх взяли і знімали на камеру як стареньких годують. А люди, звісно, були всі голодними.

Я сам дізнався справжню ціну хліба тільки там, в Маріуполі, в облозі. Коли після голоду бачиш хліб – це такі відчуття, що вам просто не передати.

Вибухи були практично весь час. У мене було поранення, над правою бровою мене посік уламок снаряду, рана весь час кровила. Вийти з міста було неможливо. Хіба що вже на початку квітня, коли місто захопили росіяни. Мені потрібно було пройти усі можливі фільтраційні заходи, тому що я був зарахований у цивільний корпус «Азов» ще з 2014 року.

Коли цей етап був пройдений, я вийшов пішки з міста. Йшов по трасі і зупинився автобус, який забирав з Володарська російських військових. А назад він їхав порожнім і набирав цивільних людей. Таким чином я потрапив у Володарськ. Він був уже окупованим, потрібно було далі пробиратися в Бердянськ.

Виїзду з Володарська в бік України взагалі не було. Приїжджали, наприклад, вісім евакуаційних автобусів, і всі вони забирали людей тільки у бік росії. З них виходили військові і запаковували людей в автобуси. Ніхто не хотів їхати в росію, але усім потрібно було проходили фільтрацію і окупанти говорили, що вона буде відбуватися вже в Ростові. Якщо ти хотів їхати в бік України, значить – ти ворог.

Одного разу приїхали три мікроавтобуси Червоного Хреста, росіяни їх забрали, а людей звинуватили у шпіонажі. Я там познайомився з двома жінками, мамою і донькою, які їхали цими автобусами. Ця жінка, Наташа, сказала, що у неї є гроші. Вона попросила, щоб я знайшов перевізників до Бердянська. Колишні таксисти брали за 22 км від Володарська до Бердянська 3500 гривень з людини. Я знайшов перевізників за 700 гривень. У Володарську було дуже тяжко з продуктами, тому водій і погодився нас завезти, а заодно закупитися у Бердянську. На свій страх і ризик ми поїхали полями і посадками. Там було дуже багато протитанкових мін, були розтяжки. Ми їхали дуже обережно, все об'їжджали.

У Бердянську тоді ще висіли наші прапори і наші написи. Кадирівці ходили, але ні до кого не чіплялися. Коли вони зайшли, то були скромнішими. А коли ми виїжджали до Запоріжжя, я знайшов волонтерів з Бердянська, то вже на блокпостах перевіряли жорстко. Чоловіків роздягали, шукали татуювання.

З нами в автобусі був молодий хлопець років двадцяти, у нього руки були забиті татуюваннями по лікоть, знаєте як у молоді. Його відвели, вдягнули йому пакет на голову, посадили в БТР, від'їхали метрів 250 і розстріляли за школою. Це було у всіх на очах.

Іншого чоловіка з татуюваннями забрали з собою. У них був наказ перевіряти татуювання і виявляти «азовців».

Водій  один не захотів віддавати свій сенсорний телефон і його за це розстріляли. Жінок виводили з документами, знімали з них усі прикраси: каблучки, сережки, ланцюжки. Просто грабували. На мене закривали очі, тому що у мене постійно кровоточила брова. Документи дивилися і випускали.

Ми пройшли сімнадцять блокпостів, на кожному з нас знущалися. Окупанти людей заганяли в такий шок, що коли ми під'їхали до Запоріжжя, у наш автобус зайшли наші військові, а всі сиділи навіть не ворушилися.

А коли вони заговорили українською, коли ми зрозуміли, яке нам питання ставили, один чоловік закричав: «Це ж Україна! Це наші рідненькі військові!» Там увесь автобус підскочив, почали плакати, обіймати і цілувати цих солдатів.

У Запоріжжі нас добре прийняли: нас розвезли по школах, дитячих садках, готелях. Там можна було прийняти душ, нормально поїсти і поспати. Там було багато кореспондентів, іноземців, нас знімали, тому що ми приїхали першим автобусом з Бердянська.

В Запоріжжі ми перший раз з 24 лютого нормально поспали і помились. Мене навіть оглянули медики. Потім пустили перший евакуаційний потяг із Запоріжжя до Львова, але я поїхав до своїх знайомих у Жовті Води.

Мені здається, що жодного міста в Україні не буде за кількістю жертв як у Маріуполі. Зараз навіть окупанти визнають, що загинули близько ста тисяч осіб. Коли я виїжджав, то на одному із блокпостів розмовляв з одним дорослим чеченцем. Мені він здався адекватним. Запитав його:  «За що ви нас так?» А він мені відповів, відводячи очі, що був наказ стерти Маріуполь з лиця землі.

Після того, як я звідти вибрався, мені говорили родичі, що я уві сні кожної ночі кричав.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація обстріли "Азовсталі"
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій