Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Неля Іванівна Ількіна

«У наш мікрорайон прийшли військові й почали робити зачистку»

переглядів: 173

Мені 55 років. Я заміжня. У мене є дочка, зять та внук. Ми жили в Маріуполі.

Коли почалася війна, я була на лікарняному. Довелося зняти з ноги гіпс, хоча й не було впевненості в тому, що кістка зрослася. Тільки-но я вийшла з кабінету – зникло світло. Відтоді його більше не було, інших комунікацій також. 

Спочатку ми з рідними сиділи у квартирі, на десятому поверсі. Дотримувалися правила двох стін. Ми бачили, як російські літаки скидали бомби на будинки, боялися, що можуть скинути й на наш. Найбільше було страшно за восьмимісячну внучку. 

Коли я вийшла на вулицю, була шокована, бо побачила трупи, повалені дерева, спалені будинки. 

Коли в наш мікрорайон прийшли російські військові й почали робити зачистку, ми ризикнули прориватися з Маріуполя. Найважче було проїхати блокпост біля Мангуша. Нам не вдалося зробити це з першого разу. Наступного дня вже була велика черга. Ми вистояли її, пройшли фільтрацію й поїхали далі. На блокпості у Василівці російські військові нікого не пропускали. Ми стояли в полі. Місцеві мешканці привозили воду й хліб.  Потім нас пропустили, бо я дуже попросила. По дорозі до Запоріжжя заблукали, приїхали в місто вночі. 

Зараз живемо в Тернополі. Нас запросила сюди моя знайома. Після виїзду з Маріуполя мені довелося доліковуватися. Бо з’ясувалося, що перелом не зрісся. Від сусідів, які залишилися в окупації, ми дізналися, що нашу квартиру пограбували. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій