Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ігор Петрович

"У наш город влучив снаряд, але застряг там, не розірвавшись"

переглядів: 53

Початок повномасштабної війни я зустрів вдома, у Пологах. Перші дні нас не бомбили, бойові дії у нас почалися пізніше. Наше містечко швидко окупувала російська армія. Думали, вони підуть далі, але ЗСУ їх зупинили в Оріхові. Наразі там ідуть постійні бої. 

Найважче було пережити бомбардування. У наш город влучив снаряд, але застряг там, не розірвавшись. Ми ховались у погребі, але якби вибухнув, не знаю що було б. Часто були обстріли касетними боєприпасами. Ми попросили нову владу щось зробити зі снарядом. Вони сказали, що це не їхній, а наш. 

Коли зайшли окупанти, не стало світла, а значить, води і всіх інших комунікацій. Наші намагалися щось лагодити, але орки їм не дозволили. Сказали, що коли наш мер погодиться з ними співпрацювати, тоді буде світло. 

Наші тероборонівці намагалися протистояти ворожій навалі, але сили були нерівні. Хто втік, той вижив, а інших постріляли. Це навіть боляче розповідати. 

Орки не всі були ідіоти, були й ввічливі. По центру міста вони їздили на танках. Розбомбили лікарню. Така лікарня була нова і хороша. Ліків не було. Магазини були розграбовані. 

Ми евакуювались у Кривий Ріг. Тут перебуває більша частина моєї родини: дружина, діти, онуки. Змогли виїхати 7 квітня, коли ще можна було це зробити. Був останній день, коли випускали. Діти їхали по різних автобусах. 

У Пологах орки тепер переслідують тих, хто був в АТО і в теробороні. Пошкоджений наш приватний будинок - підірвало дах, вилетіли шибки, зі стелі посипалась штукатурка. Поряд будинки постраждали - буквально 10-20 метрів. Нам ще пощастило, що не розкрило повністю дім. 

Вдома у нас залишився пес. Сусідка його годує.

Коли у нас були обстріли касетними бомбами, сусідці стало погано. Я сердечниця, мені теж було недобре. Приїхала швидка допомога, ліків у них майже не було. Зробили укол. 

Війна закінчиться тільки нашою Перемогою. Я свого часу був танкістом екстракласу, мені це все близько.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Пологи 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій