Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Алла Білич

«У нас «сіра зона», нам нічого не належить»

переглядів: 863

Я з Черкаської області. Сюди приїхала, тут ще живе селище було. І ферми у нас були, усе було. Я багатодітна мама самотня, у мене троє дітей. Дівчинка навчається в технікумі. Хлопчики до школи ходять. Я працювала в швейному цеху швачкою. А тут яка в селі робота? Я в конторі працювала, мила підлогу. Роботи тут як такої немає.

Я тримаю дві корівки, два телятка, є і порося, і птахи. Виживаємо так. Коли давала держава трішки «самотній мамі», трохи «дитячих» отримувала. Зараз їх скасували, а треба дохід. А дохід який? У мене доходу немає, тому що я ніде не працюю. Дуже важко без роботи. Дітей піднімати треба. Немає допомоги ніякої ні від кого.

У мене батьків немає, повмирали. Мені 20 років було, сама виживала. Як могла, сама виживала. Нікуди було мені й бігти.

У нас обстріл. Куди бігти? Тільки під стіночку ставали... Так і виживаємо, аби не стріляли. Будемо робити все, і кріпитися, аби не стріляли. Дуже страшно, коли обстріли.

У 2015 році, перед Новим роком, ми у вікно дивилися – над нами все летіло: «Град», «Ураган». Жах, дуже страшно було. Наймолодший, він же ще маленький, дуже боявся. Дуже страшно було. Цьогоріч, в 2016-му, не було таких обстрілів страшних у нас.

У нас «сіра зона», нам нічого не належить

Ми – «сіра зона», і всюди нам нічого не належить, бо «сіра зона», кажуть. У Волновасі переселенцям щось дають.

Поїдеш, запитаєш – ви буферна зона, вам нічого. Дякую Рінату Ахметову, дає нам допомогу, хоч виживаємо.

Коли дівчинка закінчувала 9 клас тут, у нас школа: вересень – немає, жовтень – немає. Кажуть, обстріли, дітей до школи не веди. І я повинна була її в Бердянськ відправляти, хоча дівчинка дев’ятикласниця тільки була. Ну, тепер вона другий рік навчається в Бердянському економічному технікумі. Часто не приїжджає, це збитково, тому що квиток 160 гривень в один бік. А нам як їхати? Так я їй сумку передаю автобусом.

Дуже сумую [за донькою]. Ми зідзвонюємося, і вона: «Мама, я так хочу додому вже». – «Доця, ну що ж ти?» Коли обстріли в 2015 році були, вона не їздила. «Доню, ну приїдеш, а потім як тебе відправляти? Ну як відправляти? Не треба їхати. Хоч ти вже спокійно там». Дуже сумую, і вона щодня: «Мамо, додому хочу». Та й хлопці за нею, знаєте, як скучили?! «Мамо, коли Яна приїде?»

Про мир мріємо, звичайно. Може, селище ожило б трішечки. Діти б пішли вчитися.

У нас 24 людини в школі. Зараз тут школу закривають, будуть ходити в Андріївську. Це три кілометри в один бік. Дітям це ж треба щодня ходити. Якщо не виділять автобуса шкільного, то я не знаю, як ми будемо бігати в ту школу.

Сини мені дуже допомагають. Вони моя підтримка, опора, і живу я заради них. Виживаємо заради дітей. Я не знаю, як інші, але для мене діти – це все. Я живу заради них.

У нас «сіра зона», нам нічого не належить

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бахчевик 2015 2016 Відео Історії мирних жінки діти обстріли малозабезпечені
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій