Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя Володимирівна Каніщева

"У мене в телефоні є фотографія з новин, де горить мій дім після попадання ракети"

переглядів: 58

Ми всі були дома та спали. Вночі почали бомбити місто. Син мені зателефонував та запитав, чи це розпочалась війна? Що робити? А я кажу: Іди на роботу, може там буде щось відомо. Але все було зачинене. Так для нас розпочався перший ранок війни. Одразу вимкнули світло. Його не було до літа. Мали лежачу хвору бабусю. Не могли через це виїхати. Вона дуже кричала через хворобу, а одночасно ревіли літаки та обстрілювали нашу Салтівку. Шокувало поховання під обстрілом. Коли ідеш по порожнім вулицям на роботу, а над твоєю головою летять ракети та поряд вибухи та пожежі. Жодної людини та авто на великих проспектах.

Був прильот у наш будинок у березні. Жахливе відчуття холоду, а нічим закрити вибиті вікна та вхідні двері. Приємно вразив невідомий чоловік прийшов і допоміг якось полагодити двері. Просто з вулиці. Приносили та ділилися хлібом з сусідами. Зарядка для телефона - це було найважливіше всього. Син одразу пішов воювати. Чоловік-інвалід виїхав з міста. Я залишилась працювати.

Під час обстрілів я йшла з роботи, хлопці зупинялися на порожній вулиці та просто довозили до дому, бо транспорт не ходив дуже довго-всі ходили пішки. Як невідомий хлопець мені допомагав тягати повалені вибухом ракети дерева з двору, бо сусіди всі повиїжджали. Працюю в лікарні. На початку війни, вона стала притулком для декількох сотень харків'ян, які там ховалися від вибухів. Ми забезпечували їх проживання, харчування. Я сама там ховалася, коли дім розбили, коли неможливо було ходити по вулицях. У мене в телефоні є фотографія з новин, де горить мій дім після попадання ракети. Її його ніколи не видалю. Це - біль. Ніколи не видалю листування з рідними у перші дні війни, як ми чекали миру. Іграшку-овечку, яку прислав мені син-військовий. Навіть вибиті рами - це моє минуле. Хочу закрити очі та відкрити і сказати, як у дитинстві-це все мені примарилося. І все щоб було як раніше.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2022 2023 Текст Історії мирних жінки зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари перший день війни розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій