Про те що в окупованій Каховці на Херсонщині російські військові вдруге викрали місцеву журналістку Жанну Кисельову, на початку липня повідомила Каховська міська військова адміністрація. За даними влади, жінку затримали 27 червня 2024 року у своїй квартирі. Матеріал Радіо Свобода.

Про місце її перебування поки що нічого не відомо. У Каховській адміністрації також зазначили, що російські окупанти вже викрадали жінку у вересні 2022 року і тоді майже місяць тримали її в неволі.

У Херсонській обласній прокуратурі повідомили, що за фактом нового викрадення журналістки розпочали кримінальне провадження за статтею «порушення законів та звичаїв війни». За першим фактом її викрадення триває досудове розслідування.

Повторне викрадення

Журналіст Центру журналістських розслідувань із Каховки Олег Батурін розповів «Новинам Приазов'я», що Жанна Кисельова була редакторкою однієї з місцевих газет. Під час повномасштабного вторгнення вона в журналістиці не працювала.
Олег Батурін

Олег Батурін

«Вона фактично з початку повномасштабної війни журналістською діяльністю в принципі не займається. Випуск газети був поставлений на паузу ще 24 лютого 2022 року. Сказати, що ці репресії могли бути якось пов'язані з її депутатською діяльністю, теж важко. Вона також депутат міської ради, але ж депутати не мають жодних повноважень зараз, і Каховська міська рада не збиралася і не могла збиратися», – зауважив він.

Батурін також свого часу перебував у полоні. Російські військові викрали його у березні 2022 року і утримували протягом 8 днів. Журналіст каже, що ставлення до полонених місцевих жителів з боку окупантів однаково жахливе, незалежно від професії того, кого затримують.

«Варто ж сказати про те, що викрадення цивільних людей продовжуються на окупованій частині Херсонщини. Люди зникають, і де вони перебувають, де їх тримають, невідомо. Взагалі нічого не відомо, де можуть тримати інших людей, викрадених в Каховці останні 3, 4, 5 місяців», – каже журналіст.

«Потрібен розголос»

За словами Батуріна, була інформація про те, що частину викрадених людей тримають в певних катівнях, які є на лівобережній Херсонщині.

«Але де зараз, наприклад, є Жанна Кисельова, взагалі невідомо. Є така непідтверджена інформація про те, що її немає на території Херсонщини, що її тримають десь за межами Херсонщини. Є також непідтверджена інформація про те, що десь в Ростовській області тримають щонайменше кілька сотень викрадених лише в Каховській громаді людей, але підтвердити якось інформацію і верифікувати практично неможливо», – додав він.

Жанна Кисельова

Жанна Кисельова

Журналіст упевнений, що історії про полонених потрібно розголошувати, тоді ймовірність того, що їх відпустять, більша.

«Те, що може зробити суспільство і влада, - це максимальний розголос, в першу чергу, цих фактів. Тому що я постійно продовжую стикатися з тим, що люди бояться розголосу. Ми не знаємо дуже багатьох історій, ми не знаємо дуже багатьох фактів, і люди зараз на окупованій території дуже налякані. Їх навмисно представники окупаційної влади залякують, погрожують вбивством, навіть якщо ви будете просто шукати своїх рідних. Такі випадки, на жаль, зустрічаються. І це такий, знаєте, додатковий фактор тиску, впливу на цих людей. Розпач настає у людей, вони не знають, що робити, але я вважаю, що розголос – це той мінімум, що можна зробити в цій важкій ситуації», – наголосив він.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.